Två segrare, men bara en kan bli premiärminister. Foto: Scanpix

Israeler tror på högerregering

Både Tzipi Livni och Benjamin Netanyahu utropade sig till segrare efter det israeliska valet i natt. Men de flesta israeler är övertygade om att det blir Benjamin Netanyahu som blir Israels nye premiärminister eftersom den samlade högern i parlamentet Knesset gick framåt i valet och Israel tog ett steg högerut.

– Israel går högerut eftersom vänstern förde in oss i en återvändsgränd med fredsprocesser, och det fungerade som en väckarklocka för många. Den rätta vägen går till höger, säger läraren Avishai, nöjd med det stora stödet för högerpartier i gårdagens val, efter att i tidigare val röstat på fredsalternativ.

Och Deborah känner sig tryggare i dag när Israel sannolikt får en premiärminister som inte kommer att dela Jerusalem och inte gå tillbaka till 1967 års gränser.

Det är ingen tvekan om att valresultatet visar att Israels aptit på fred och på att avsluta ockupationen har minskat drastiskt. Och även om vissa kommentatorer säger att det är bra att högern går framåt, så att Israel äntligen visar sitt rätta ansikte, var stämningen bland palestinier på Västbanken och Gaza dyster.

Nu blir det ingen fredsprocess på många år. Israel har röstat för högern mot fred, sa en ung man i Ramallah.

Och inom Israels Arbetarparti som under många år drev fredsprocessen, men som nu gjort sitt sämsta val någonsin, höjs kritiska röster mot att partiet suttit med i högerregeringar och under tiden förlorat sin själ.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".