Polisen kritiseras i friande tingsrättsdom

Båda de män som åtalats efter kravallerna i Rosengård i Malmö i december friades idag av Malmö tingsrätt. Männen var bland annat åtalade för våldsamt upplopp men, tingsrätten skriver i sin dom att det inte går att slå fast att polisen faktiskt gripit rätt personer och istället är det polisens metoder som får kritik av rätten.

Den var strax före jul som våldsamma oroligheter utbröt i delar av Rosengård i Malmö. Bilar och containrar stacks i brand och de poliser som kom till platsen möttes av stenkastning och besköts med nyårsraketer. Den utlösande orsaken var tömningen av en lokal som bland annat användes som källarmoské.

Två personer, en 21-åring från Rosengård och en 18-åring från Höllviken, söder om Malmö, åtalades för bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman, men båda frias alltså idag av Malmö tingsrätt.

När det gäller 21-åringen skriver tingsrätten i sin dom att det finns ett visst stöd i bevisningen för att 21-åringen verkligen var den person som var drivande vid upploppen men att bristerna i polisens konfrontationsprocedur är så allvarliga att de reser starka tvivel om utprekandets tillförlitlighet.

Bland annat hade en passbild av 21-åringen tagits fram efter ett tips, men de poliser som identifierade honom hade redan fått veta att mannen på den bild de skulle få se var den person som de fått tips om. Att polisen inte har använt den metod för vittneskonfrontationer som Rikspolisstyrelsen har utarbetat är anmärkningsvärt, skriver rätten.

Vice chefsåklagare Bo Birgersson håller med om att det här var ett problem, men han anser att utpekandena från poliserna som varit på plats ändå borde ha räckt för en fällande dom.

– Fast man har gjort fel om man uttrycker det så, så menar jag att just de två vittnesmålen ändå är så pass starka att man kan göra en annan bedömning än tingsrätten har gjort. Därför kommer jag att i någon del överklaga den här domen till hovrätten, säger  Bo Birgersson.

När det gäller den andra åtalade, 18-åringen, skriver rätten att inte heller i det fallet är säkert att polisen grep rätt person under den kaotiska kvällen.

Polisen gjorde alltså enligt rätten misstag både vid gripandet av 18-åringen och vid identifieringen av 21-åringen. Det är just polisens agerande under oroligheterna som fått mest uppmärksamhet under rättegången. Som bevis spelades det bland annat upp en videofilm där man kan höra poliser uttrycka sig olämpligt och rasistiskt om ungdomar på Rosengård.

En förundersökning om misstänkt tjänstefel inleddes mot de tre poliser som hörs på filmen, men utredningen lades snabbt ner. Ärendet kommer dock att granskas internt av polisen.

David Rasmusson, Ekot i Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".