Obemannade gränsstationer

När resandet över landets gränser är som störst är tullens kontroller färre än annars eftersom en tredjedel av personalen har semester. Det här innebär att beslagen minskar under sommarmånaderna och att gränsstationer runt om i landet är obemannade när tullen måste prioritera.
- Det innebär att vi måste prioritera våra resurser ännu skarpare. Det gör vi i och för sig hela tiden. Med tanke på resandeströmmen är oerhört stor vid den här tiden så innebär det också att det blir svårare att plocka ut de rätta objekten. Vi prioriterar alltid narkotikan i första hand. Det blir ju en ännu skarpare prioritering nu också, säger Per Corsing, gränsskyddschef i Skåneregionen. En tredjedel av personalen har semester och det slår mot verksamheten. I övre Norrlandsregionen, där semesterperioden är kortare, är bara femton personer i tjänst mot 80 normalt. Och på sina håll står tullstationerna öde. I Skåne, där många stora beslag görs, inte minst vid Öresundsbron, har 100 av de 300 anställda semester. Och även längst i söder är gränsövergångarna ibland obemannade. Stickprovskontroller vid gränsövergångarna är sällsynta. I stället prioriterar tullen att försöka hejda de stora smuggelpartierna med sprit och narkotika. För när färre personer är i tjänst innebär det också färre beslag säger Per Corsing. - Det brukar vara så. Det är helt klart. Det har väl inte märkts så mycket nu i juli månad utan vi har haft ett antal stora beslag. Ovanligt stora för att vara vid den här tiden. Tror du att smugglarna har tagit semester? - Nej, det tror jag absolut inte. Det visar sig ofta när sommaren är slut att när flödet minskar så brukar vi påträffa en hel del stora sändningar som kanske klarar sig genom under sommaren, säger Per Corsing.
Anna Hanspers, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".