Sture Nordh.

Tak i a-kassa ger svenskar låg ersättning

Den svenska arbetslöshetsersättningen är lägst i Norden. Det visar tjänstemannafacket TCO i en ny rapport. Orsaken är taket för ersättningen. Men regeringen har inga planer på att höja taket.

– Vi har inte världens mest generösa a-kassa, som arbetsmarknadsministern brukar säga. Det enda vi är världsbäst på är att försämra a-kassan, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

TCO har jämfört vad en medelinkomsttagare som är med i a-kassan får ut som arbetslös. Jämfört med resten av Norden samt Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Nederländerna, är det bara Storbritannien som har en lägre ersättning än Sverige för arbetslösa medelinkomsttagare.

Att Sverige hamnar så långt ner beror på taket i arbetslöshetsförsäkringen. Maxbeloppet en svensk arbetslös kan få ut i månaden efter skatt är knappt 15 000 kronor, oavsett vad man tjänar.

– Man har successivt avstått från att höja taket. När inkomsterna stiger, då har man i andra länder också sagt att nu måste vi följa med, så att inkomsttaket höjs. Det har man inte gjort i Sverige. Istället har regeringen under senare tid sänkt taket, säger Sture Nordh.

Men arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tycker att TCO:s rapport är missvisande eftersom den bortser från tilläggsförsäkringar som många med högre löner har tecknat, privat eller genom sitt fackförbund. Han står fast vid sitt nej till höjda tak i a-kassan.

– Man ska komma ihåg är att vi haft exceptionellt goda löneökningar de senaste åren, och det är klart att det får effekt. Då måste man välja. Har vi råd att lägga så pass mycket för att höja taket eller vill vi göra annat som vi bedömer är viktigare, säger arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".