Efter Ekots rapportering:

Skötare misstänkt för psyksjuks död

En skötare på psykjouren i Karlstad har delgivits misstanke om brott och stängts av från sitt arbete för sitt agerande då en 32-årig man dog inom psykiatrin i Karlstad. Ekots tidigare granskning av fallet visade att mannen använde ett farligt grepp när han höll fast 32-årigen.

– Den person som saken gäller har blivit avstängd en månad i väntan på att vi kan ta ställning till det underlag åklagern kommer att presentera, säger Bertil Larsson, tillfällig divisionschef för psykiatrin i Värmland.

Hur överraskad är du av det här?

– Jag måste säga att jag är överraskad, vi trodde inte detta.  

32-årige Johan som var utvecklingsstörd, dog inlåst på psykjouren i Karlstad i februari förra året. Ledningen för psykiatrin i Värmland har hittills hävdat att personalen följde instruktionerna och att Johan fick en bra vård.

Ekots tidigare granskning av fallet visade däremot att psykiatripersonal använde farliga grepp på Johan, sådana som polisen slutade använda för mer än tio år sedan eftersom greppen visat sig vara mycket farliga.

Den skötare, som nu delgivits misstanke om brott, tryckte ner Johan på golvet på mage och höll hans händer låsta på ryggen. Trots att en anställd slog larm tre gånger om att Johan inte kunde andas och ändrade färg i ansiktet, släppte skötaren inte greppet.

Skötaren misstänks nu för vållande till annans död alternativt vållande till kroppsskada.

Johans mamma har tidigare i Ekot sagt att hon har svårt att förstå hur personal inom psykiatrin fortfarande använder de grepp som polisen slutade använda på 90-talet, eftersom greppen var så farliga.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se 

Roy Malmborg, Sveriges Radio Värmland
roy.malmborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".