Carnegie får ny ägare utan statlig förlust

Investmentbanken Carnegie fick nya ägare i dag. Svenska staten via Riksgälden tog över verksamheten i höstas när banken miste sitt tillstånd och hotades av akut kris. Och det mesta tyder på att räddningsaktionen inte kommer att kosta skattebetalarna något.

Knappt 2,3 miljarder kronor och sannolikt på sikt ytterligare kanske hundra miljoner kronor betalar de båda riskkapitalbolagen Bure och Altor till Riksgälden och staten.

För det får Carnegie investmentbank och dotterbolaget och försäkringsförmedlaren Max Matthiessen. Staten får alltså i princip igen de pengar man ställde upp med när banken befann sig i nödläge i höstas. 

Men köpesumman är samtidigt bara en bråkdel av vad investmentbanken för ett par år sedan under högkonjunkturen värderades till. Banken var ju länge ansedd som en i toppklass när det gällde företagsaffärer och förmögenhetsförvaltning.

Men att vänta med försäljningen tills tiderna blivit bättre för att få ett högre pris, hade inte varit någon bra idé, säger Riksgäldsdirektör Bo Lundgren.

– Risken för värdeförstöring är större ju längre man har innehavet kvar. Så det fanns all anledning för oss för att kunna få ut ett värde som var bra för skattebetalarna att sälja så snabbt som var möjligt.

Också regeringen uttryckte i dag sin belåtenhet över att banken hamnat i privata händer igen.

– Jämfört med alternativet att Carnegie hade gått omkull, och skapat väldigt stor osäkerhet om läget för banker och finansiell sektor i Sverige, är detta en mycket bra affär, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

För de nya ägarna Bure och Altor återstår nu en hel del arbete. Först måste affären få grönt ljus av bland andra Finansinspektionen. Förtroendet bland kunderna ska återupprättas.

En ny vd ska rekryteras, bankens anställda ska i framtiden erbjudas att bli delägare som ett sätt för de nya ägarna att öka ansvarstagandet och förhindra nya excesser inom kreditgivningen som i jakten på större och större bonusar sannolikt blev investmentbankens fall.

– Nu kommer personalen att gå in som delägare vilket jag tror är en långsiktigt bra modell för att så att säga dela risken också med ägarna. Då får man en långsiktighet i beteendet och det tror jag är väldigt fundamentalt för den här typen av verksamhet, säger Bure Equitys ordförande Patrik Tigerschiöld.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".