Räntebeslutet presenteras. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Oroad Riksbank halverar styrräntan

För andra gången på kort tid genomför Riksbanken en stor sänkning av styrräntan, från 2 till 1 procent. Sänkningen motiveras med att de ekonomiska utsikterna har fortsatt att försämras efter den förra räntesänkningen, i december.

– Vi har en kraftig försämring av konjunkturen och det leder till behovet av att, än en gång i ett historiskt perspektiv, sänka reporäntan förhållandevis mycket. Räntan sänks alltså till 1 procent. Det här sker i ett läge när osäkerheten är stor, dels i vår omvärld, men också naturligtvis när det gäller vad som sker i Sverige, sa Riksbankens chef Stefan Ingves.

Riksbanken ger en bild av svensk ekonomi i brant utförsbacke. Orderingången till företagen faller. Produktionen sjunker. Exporten minskar, kraftigt, Och arbetslösheten stiger, upp mot nio procent till 2010.

Konsumentpriserna går ned och inflationen kan vara på väg mot noll och under en period rent av bli negativ, alltså deflation.

I det läget har Riksbanken inget alternativ för räntan utom att sänka den till en historiskt låg nivå. Det ska underlätta för företag att bära sina skulder och för hushåll att få mer pengar i plånboken och använda det till konsumtion.

Liksom vid den förra stora räntesänkningen i december riktar nu finansminister Anders Borg återigen piskan mot bankerna, för att de ska följa efter i Riksbankens spår.

– Låt mig vara tydlig med det, att det som är viktigt nu, det är att bostadsräntorna sjunker i samma takt som Riksbankens räntor. Annars får inte det här effekt på ekonomin. Det här är inte tidpunkten när bankerna ska luta sig tillbaka mot räntenettot, utan det här är tid för ansvarstagande och då är det så att alla som vill göra en insats för att få ordning på svensk ekonomi, de ska ta kontakt med sin bank och påtala att det nu måste bli en större exakthet i räntenedgången, säger Anders Borg.

Banken Nordea är en av ett par banker som delvis hörsamma uppmaningen från finansminister Borg, enligt utlåningschefen Michael Schytt.

– I dag sänker vi tremånadersräntan med 60 räntepunkter och den helt rörliga med 1 procentenhet.

Ni sänker med 60 räntepunkter, men inte fullt ut, lika mycket som sänkningen hos Riksbanken?

– Det här är vad vi kunde se när vi fattade beslut i dagsläget, den effekt den här reporäntesänkningen har fått på tremånadersräntan, säger Michael Schytt.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".