Möjligt undvika onödig cancerbehandling

Ett forskningsgenombrott kan göra det möjligt att skilja aggressiv prostatacancer från snällare varianterna av tumörer. Många män behandlas idag i onödan, med svåra biverkningar som följd. Det skulle kunna undvikas framöver, med hjälp av ett urintest.

– Detta är något av det mest spännande som jag har sett presenteras inom prostatacancerforskningen de senaste tio åren, och som jag tror kommer att hålla hela vägen. Det är ingen tvekan om det, säger professor Per-Anders Abrahamsson, prostatacancerforskare på universitetssjukhuset i Malmö. 

Under flera år har forskare jagat ett sätt att kunna skilja ut den mest aggressiva formen av prostatacancer, den som riskerar att sprida sig till lymfa och skelett. Det är framför allt den som måste behandlas, trots de baksidor som operation och strålning innebär.  

Nu har forskare vid universitetet i Michigan i USA hittat en så kallad biomarkör som tycks mer lovande än på länge. Det handlar om ett nedbrytningsämne från celler som kallas för sarkosin vilket är förhöjt hos patienter med aggressiv cancer. Ämnet finns i bland annat urin och upptäckten kan leda till att svår cancer skiljs ut med hjälp av ett urinprov. 

– Man skulle kunna särskilja de patienter som inte nödvändigtvis behöver behandlas. De skulle kunna följas under tid med kontroller, där man avvaktar med behandling. Därmed skulle de undslippa de biverkningar som vi fortfarande brottas med vid kirurgisk behandling och strålbehandling, säger professor Per-Anders Abrahamsson i Malmö. 

Per-Anders Abrahamsson uppskattar att mellan 20 och 30 procent av patienterna behandlas i onödan idag på grund av att man inte säkert kan säga vem som har den aggressiva cancerformen.

Mellan 5 och 15 procent drabbas av urinläckage och över hälften av impotens eller erektionsproblem.  

Massundersökningar av män, så kallad screening, har diskuterats länge men har hittills inte genomförts på grund av risken för överbehandling. Kanske kommer den nya upptäckten på sikt att ändra på det, enligt Socialstyrelsen. 

– Det finns ju hopp om att detta ska kunna vara den pusselbit som vi saknat när det gäller screening, men om detta verkligen kommer att leda till att vi inför screening är för tidigt att säga idag, säger Ola Bratt, en av Socialstyrelsens experter på prostatacancer.

– Det krävs många års utveckling för att det här ska bli ett test färdigt att använda i vardagen, säger Ola Bratt.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".