Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)

Tidiga insatser viktigt för strokepatienter

Nästan en tredjedel av dem som drabbas av stroke, får ingen eller alltför dålig rehabilitering. Anna drabbades av en stroke för ett år sedan. Hon blev förlamad i vänster sida och kämpar nu för att kunna lyfta ett vattenglas med en hand som inte lyder.

Socialstyrelsen vill att fler kliniker ska arbeta efter de senaste vetenskapliga rönen för hur strokepatienter ska träna för att återfå sina förmågor.

Anna var 42 år när hon fick sin stroke, och hamnade på sjukhus under flera månader. Men efter intensiv träning kan hon nu gå med käpp och tränar sex timmar varje dag för att få vänsterhand och arm att fungera.

Men man måste också anpassa träningen till varje individ, säger Annas sjukgymnast Annika Sefastsson, vid Katarinakliniken i Stockholm.

– Det är helt och hållet individanpassat. Det som är gemensamt är att är att man tränar hela dagarna, två veckor i rad, alltså tio arbetsdagar men sedan tränar man efter ett alldeles individuellt program som hela tiden stegras i svårighetsgrad för att var och en ska kunna göra framsteg utifrån sin grundförutsättning, säger Annika Sefastsson.     

För patienter med stroke är det viktigt att vägen genom vården fungerar. Varje patient behöver ett arbetslag av läkare, sköterskor och sjukgymnaster som tar ansvar för varje länk i vårdkedjan, det poängteras i riktlinjerna. Liksom att rehabinsatserna måste starta tidigt.

– Man kan säga att det är mycket viktigt eftersom det är då åtgärderna får störst effekt. Det är också viktigt att de är ihållande och fortgår genom hela vårdkedjan. Även när man byter vårdgivare, till exempel skrivs ut från sjukhuset till hemmet igen, säger Göran Zetterström, projektledare vid Socialstyrelsen.     

Det är också viktigt att den strokedrabbade tränar på rätt sätt, till exempel genom att öva vardagliga sysslor, säger Göran Zetterström.

– Generellt kan man väl säga att uppgiftsspecifik träning där man övar på en viss färdighet i sitt hem är mer framgångsrikt när det gäller effekter än de icke uppgiftsspecifika träningarna, säger Göran Zetterström.

Små enkla uppgifter som inte är svåra för friska, kan kräva enorm koncentration och viljestyrka för en person med stroke. Anna berättar om sina framsteg.

– Jag börjar få ordning på mitt pincettgrepp och det är jag jätteglad för. Nu kan jag knäppa min bh, jag kan sträcka upp min arm jättehögt över huvudet, jag kan nästan rufsa håret när jag tvättar det i duschen. Jag håller i duschen med ena handen och sköljer håret med den andra handen. Det har jag inte kunnat förut. Det låter så fånigt men det betyder väldigt mycket att klara av sådana saker, säger Anna.

Efter träningen är hon helt slut och somnar nästan i bilen hem. Men hon fortsätter ändå, eftersom hon vet vart hon är på väg.

– Jag ska ju tillbaka och jobba snart, jag vill kunna skriva på mitt tangentbord med vänsterhanden, det låter också fånigt men är man van att skriva snabbt med två händer så är det ett elände att bara ha en hand att skriva med, säger Anna.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Stroke

30 000 personer drabbas av stroke varje år i Sverige. En nationell uppföljning av strokepatienter två år efter insjuknandet visar att nästan 30 procent saknar rehabilitering och närmare 60 procent är helt eller delvis beroende av anhöriga.

30 procent av de anhöriga uppgav att den strokedrabbade klarade sig högst en halv dag utan tillsyn.

Källa: Läkartidningen 41, 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".