Säger nej.

Ask tveksam till stopp för nätuppgifter

Offentliga uppgifter om vad alla svenskar tjänar finns fritt sökbara på internet eftersom kreditupplysningsföretag säljer den informationen till olika företag. Skatteverket vill att den enskilde ska kunna säga nej till att privata inkomstuppgifter säljs vidare, men justitieminister Beatrice Ask är tveksam.

– Det är en farlig väg att gå när det gäller öppenhetsfrågor. Då kan man som enskild bara säga ” men jag vill inte att någon ska veta att jag skrev till den här myndigheten”, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Man kan tänka sig många sådana här saker som går vidare. Det tror jag att man måste vara väldigt noggranna med att inte öppna slussarna för, säger justitieministern.

Vad det handlar om är att den tekniska utvecklingen har sprungit i från lagstiftningen. Offentlighetsreglerna tillkom utifrån att man fick ringa eller skriva till skattemyndigheterna för att fråga vad en viss person har för taxerad inkomst.

Det är så det än i dag fungerar för en privatperson som vänder sig till Skatteverket för att få reda på vad grannen tjänar

Men kreditupplysningsföretagen får ut alla svenskars inkomstuppgifter i elektronisk form. De behöver uppgifterna för att kunna förse bankerna med faktaunderlag så de i sin tur kan göra kreditbedömningar.

Men vad offentlighetsreglerna inte har förutsett är att kreditvärderingsföretagen säljer de här uppgifterna vidare, dels till företag som lägger ut dem på internet så att vem som helst kan söka, dels till företag som vill kunna skräddarsy reklamkampanjer.

Inkomstuppgifterna kopplas också samman med folkbokföringsuppgifter så att vem som helst kan kartlägga hela familjer och bostadsområden.

Skatteverket har varnat för att det här kan vara integritetskränkande. Justitieministern är också beredd att se över om det går att begränsa rätten att sälja vidare inkomstuppgifter, och håller med om att det kan vara ett problem.

– Kreditupplysningsföretagen får ju information, digitalt kan man säga, från Skatteverket, därför att de har ett behov av de uppgifterna i sin verksamhet. Däremot är väl inte behovet så uppenbart av att sälja uppgifterna vidare eller använda dem, och det är det som sker idag, säger justitieminister Beatrice Ask.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".