Tyskt ja till Lissabon kan underkännas

Frågan om EU:s nya fördrag är förenligt med den tyska grundlagen prövas just nu av den tyska författningsdomstolen. Om svaret blir nej, så kan det tyska parlamentets godkännande av det Lissabonfördraget vara ogiltigt.

Just nu går en komedi för fulla hus på teatern i staden Freiburg i Tyskland. Det roliga, skådespelare läser högt ur EU:s nya reformfördrag. Ordagrant och länge. Obegripligt men kul, tycker publiken.

I den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe har ämnet varit detsamma de senaste dagarna, men humöret mer dämpat. Flera olika grupper av klagande hävdar att Lissabonfördraget strider mot tysk grundlag.

Vänsterpartiet Die Linke menar att Tyskland överlåter kontroll av militärinsatser i utlandet till EU genom fördraget. Och en klagande på andra kanten, en kristsocial parlamentsledamot från Bayern, protesterar mot bland annat EU-parlamentets framtida sammansättning, att Tyskland missgynnas till förmån för små stater.

Tyska parlamentet, förbundsdagen, godkände fördraget redan i maj månad i fjol. Nu kan domarna i sitt utslag senare i vår upphäva beslutet.

Utgången är inte given. Ledamöterna i domstolen har ställt mycket kritiska frågor till regeringens företrädare under förhandlingsdagarna.

Reformfördraget gäller också författningsdomarnas egen framtid. Med Lissabonfördraget får de släppa sin möjlighet att överpröva EU-lagar till EU:s domstol i Luxemburg.

De flesta bedömare tror att de tyska författningsdomarna inte kommer att stoppa Lissabonfördraget. Domarna är kända för sitt oberoende men de står under politiskt tryck. Det är val i Tyskland i höst.

Ett nej från författningsdomarna skulle inte bara innebära att EU:s största medlem tar ett stort kliv tillbaka mot nationalstaten, utan också ett nederlag för regeringen, som vill ha fördraget och hoppas på ett effektivare EU.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".