Vindkraftsparken Lillgrund i Öresund tog 10 år att färdigställa. Arkivfoto: Johan Nilsson/Scanpix

Vindkraftsbygge kan få snabbare tillstånd

Regeringen vill snabba på byggen av vindkraftverk i Sverige och föreslår därför att man tar bort kravet på bygglov och detaljplan för att få bygga större vindkraftverk. Enligt regeringen tas ungefär samma frågor ändå upp när ett vindkraftverk ska miljöprövas. Men förslaget minskar möjligheten för enskilda personer att överklaga.

– I stort sett de flesta länder som har vindkraft har ju mycket snabbare tillståndsprocesser än vad Sverige har. Det närmaste grannlandet är Danmark men vi har ju också ett stort exempel i Spanien. Vi har Portugal, vi har rader av länder, vi har Tyskland som är kanske den största vindkraftproducenten i världen idag, säger miljöminister Andreas Carlgren. 

– Från att Sverige var först av alla med att starta att bygga ut vindkraft så har vi blivit ett av de långsammaste länderna. Det är det vi nu vill göra något åt, säger Andreas Carlgren. 

För att få bygga större vindkraftverk eller en grupp av medelstora vindkraftverk krävs idag detaljplan och bygglov enligt plan- och bygglagen. och dessutom tillstånd enligt miljöbalken. 

Det är inte ovanligt att människor som bor i närheten av planerade vindkraftverk ogillar planerna på ett bygge, och då använder sig av möjligheten att överklaga ärendet till myndigheterna. Regeringen tycker att det många gånger har tagit alldeles för lång tid att bygga vindkraftverk. 

– Jag var och tittade på vår stora vindkraftspark till havs i södra Sverige. Den hade tagit 10 år, från det att man började processen till dess att vindkraftverken stod där. Ska vi fortsätta så långsamt, då har de flesta länder i Europa hunnit förbi oss, säger Andreas Carlgren.  

För att begränsa möjligheterna att överklaga men också för att, som Andreas Carlgren uttrycker det, minska krånglet och göra det mindre byråkratiskt  vill regeringen slopa kravet på bygglov och detaljplan när det gäller dom större vindkraftsanläggningarna. Framöver ska det bara vara miljöbalken som avgör om det blir ett tillstånd att bygga vindkraftverk.  

Regeringen föreslår dock att kommunfullmäktige i samband med miljöprövningen får möjlighet att säga nej till ett vindkraftverk som man inte vill ha. 

– Kommunen och den lokala befolkningen kan påverka genom fullmäktiges beslut. Men grannar och andra berörda kan inte bara gå in och stoppa en process i bygglovsprocessen. Alla synpunkter får komma fram i miljöprövningen, säger Andreas Carlgren. 

Hur stora möjligheter har man då som blivande granne till ett vindkraftverk att påverka och stoppa det här? 

– Det är inte det som är skillnaden. Men idag kan man sätta upp stoppklossar i många olika steg. Nu kommer du inte att kunna sätta upp stoppklossar på samma sätt, säger miljöminister Andreas Carlgren. 

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se 

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".