Harry Reid nöjd med paketet. Foto: Scott Applewhite/Scanpix.

Amerikanska stimulanspaketet är i hamn

I USA har senaten och representanthuset enats om hur det ekonomiska stimulanspaketet ska utformas. Därmed kan president Obama göra verklighet av förslaget, som kostar 790 miljarder dollar och förväntas skapa minst tre miljoner nya jobb.

Det största ekonomiska stimulansförslaget hittills i USA är i hamn. Senaten och representanthuset kunde till slut enas om en kompromiss och presenterar nu ett gemensamt förslag, som bantats något jämfört med tidigare varianter.

Demokraternas ledare i senaten Harry Reid var nöjd, nu kan USA komma på rätt kurs igen, sa han.

Den största delen av det ekonomiska mastodont-paketet består av satsningar för att skapa nya jobb, vägbyggen, utbyggnad av bredbandsnätet och upprustning av skolor bland annat.

President Barack Obama har lovat att investeringarna ska skapa 3,5 miljoner nya arbetstillfällen. Det är ungefär lika många jobb som försvann i USA under förra året.

Paketet innehåller också stöd till arbetslösa och pengar som är öronmärkta för krisdrabbade delstater. Kalifornien hör till exempel till dem som har akuta ekonomiska problem.

En tredjedel av kompromissförslaget utgörs av skattesänkningar. En för liten andel, tycker de flesta republikaner.

Debatten i kongressen har präglats av skarpa ideologiska skiljelinjer mellan partierna. Många republikaner ville ha ett betydligt mindre paket, med större tyngdpunkt på sänkta skatter.

Samtidigt är många demokrater besvikna och tycker att kompromissförslaget blivit för magert och inte innehåller tillräckligt stora investeringar i infrastruktur till exempel.

Men kompromissförslaget får ändå tillräckligt stort stöd för att passera både genom senaten och representanthuset.

Omröstningarna ser ut att bli klara den här veckan, och så snart president Obama skrivit under förslaget kan sedan miljarderna i paketet börja delas ut. Det innebär också att USA:s redan enorma budgetunderskott kommer att öka drastiskt.

Ginna Lindberg Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".