Förött område undersöks. Foto: Julian Smith/Scanpix.

Många vill hjälpa i brunnet Australien

Fuktigare luft har gjort det lättare att bekämpa de rasande bränderna i Australien, men fortfarande är situationen bortom kontroll på många håll. Vår utsände är nära det mest drabbade samhället Kinglake norr om Melbourne. Där är viljan att hjälpa påfallande.

Fotogenköket är lite rostigt, säger Julie när hon kommer till insamlingsplatsen, men det hon har att skänka tas tacksamt emot. Hon säger att alla här vill hjälpa till.

– Alla känner någon som har förlorat något, säger hon. En stadig ström av människor kommer för att ge förnödenheter.

I en lokal här staplas leksaker, kläder, konservburkar och annat som folk vill skänka de drabbade; i hela delstaten Victoria tros runt 5 000 människor vara hemlösa nu.

När något sådant här hände hjälper vi alla varandra, säger Jason, som är frivillig på den här insamlingsplatsen. Nästan varje butik i småsamhällena runt omkring i den här kuperade trakten norr om Melbourne har insamlingsbössor framme.

Här, intill det hårdast drabbade samhället Kinglake, råder chock och sorg. Flaggor vajar på halv stång, det luktar bränt i luften. En bit bort har polisen upprättat vägspärrar runt sjäva samhället Kinglake, där tiotals sönderbrända kroppar fortfarande kan finnas i ruinerna.

Polisen säger att det fortfarande brinner på ett 30-tal platser, men vädret är gynnsammare just nu. Faran är inte över ännu, säger myndigheterna och människorna här följer noga väderrapporterna. Räddningsmanskap försöker också bränna ned viss skog i förebyggande syfte.

Australiens regering ger runt 5 000 kronor i kontanter till varje drabbad vuxen och runt 2 000 til barn, så att de ska kunna köpa mat och kläder de närmsta dagarna.

Carina säger att förstörelsen är enorm i många samhällen, att det kommer att ta tid innan det riktigt sjunkigt in hur hårt folk drabbats.

Nils Horner vid Kinglake, Australien
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".