Vita huset försöker skapa trovärdighet

Vita huset offentliggör nu topphemliga underrättelsedokument som ska visa att det fanns en rad tecken som pekade mot att Irak försökte återuppta sitt kärnvapenprogram. Det är inte det första försöket från USAs regering att få slut på trovärdighetsdebatten kring Bush uttalande om Iraks påstådda köp av uran från Niger.
Vita huset prövade i går kväll ett nytt sätt att komma till rätta med trovärdighetskrisen kring president Bush och de påstådda irakiska försöken att köpa uran. Genom att offentliggöra topphemliga underrättelsedokument, som enligt Vita huset visar att det fanns en rad tecken som pekade mot att Irak försökte återuppta sitt kärnvapenprogram. Varför gör Vita huset så? Jo, för att visa att det fanns flera olika bitar i kärnvapenspåret, flera andra än det vid det här laget berömda spåret som USA fick höra av Storbritannien, att Irak hade försökt köpa uran från det afrikanska landet Niger. Det man vill uppnå med att släppa dokumenten är att visa att det fanns fog att påstå att Irak försökte återuppta sitt kärnvapenprogram. Även om det har visat sig att just det exemplet som president Bush sedan tog upp i sitt tal till nationen, alltså uranköp i Niger, inte gick att belägga. Det är inte det första försöket från Vita huset att få slut på den här besvärliga trovärdighetsdebatten. Men än så länge har det inte lyckats. För hur man än vänder och vrider på saken så kvarstår att just det som presidenten sa om Iraks försök att köpa uran inte stämde. Skadan är skedd. Kriget är slut, och den känsla som hos många amerikaner finns kvar är att USA gick till angrepp mot Irak, åtminsktone delvis på felaktiga grunder.
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".