Hetta smälter glaciärer

Även i resten av Europa ställer hettan och torkan till med problem. I Schweiz smälter glaciärerna. I Tyskland har det inte varit så här torrt på nästan 60 år menar tyska Bondeförbundet.
Outhärdligt varmt, runt 35 -36 grader, säger meterologen på tv, iförd kortbyxor, sandaler och löst hängande skjorta. Så har det låtit den senaste tiden. Det har varit vamt, och torrt. Uttorkade floder På tv och i tidningarna ser man bilder av hur floderna här i Tyskland nästan torkat ut, och att de därför är avstängda. Det finns inte tillräckligt med vatten för båtarna att färdas på. I Dresden, där floden Elbe svämmade över, möttes man förra året av bilder av vatten långt upp längs husväggarna. Nu ser man flodbotten på vissa ställen. Vattendjupet är bara 80 centimeter. Det normala vore 2 meter. Förfasade bönder När bönderna drar upp potatisplantor så är det bara små, små jordbruna kulor som sitter fast i blasten. Bondeförbundet förfasar sig. I ett brev till den tyska miljöministern skriver Bondeförbundets ordförande att så här torrt har det inte varit sedan 1947. Mindre skörder I delstaten Brandenburg, som omger Berlin, så har det inte ens regnat en femtedel av vad som vore normalt. Man räknar därför med att hälften av potatisskörden och lika mycket när det gäller korn, majs och sockerbetor kommer att torka bort. Även fruktskördarna är dåliga, och konsumenterna här i Tyskland får räkna med höjda livsmedelpriser i höst och vinter. Smältande glaciärer I Österrike räknar man med att 60 procent av skördarna är hotade, och även i Italien förstör torkan odlingarna. I Schweiz var det 37 grader i veckan, så varmt har det inte varit på 200 år, och den tusenåriga isen på alperna smälter. Berget Matterhorn har fått stängas av eftersom isstycken lossar och rutschar ner för berget.
Therese Larsson, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".