Fördyrning av tunnelbygge upprör

Hallandsåsen fortsätter att sluka pengar och kostnaden är nu uppe i nästan sju och en halv miljarder kronor. Det är 900 miljoner dyrare än vad kostnaden beräknades till för några veckor sedan. Fördyrningen har fått byborna i Lya bredvid Båstad att rasa.
Lantbrukare Ingmar Persson är medlem i rörelsen Rädda Lya på Hallandsåsen och han kan inte förstå varför staten satsar ytterligare 900 miljoner kronor på tunnelbygget. – Det är horribelt så det är inte klokt. De klarar inte av att gå igenom åsen helt enkelt, på grund av det stora vattentrycket, säger Ingmar Persson. – De kunde ha byggt denna tunnel på ett enklare sätt, genom att anlita den gamla banan och moderniserat den. Då hade de klarat det med 1,5 - 2 miljarder, och då hade vi redan haft ett dubbelspår. Den senaste fördyrningen på 900 miljoner kronor är lika mycket som hela tunnelbygget var beräknat att kosta vid starten för elva år sedan. Hittills har tunnelbygget kostat två miljarder kronor. Den totala kostnaden beräknas till 7,4 miljarder kronor. Ingmar Persson, medlem i rörelsen Rädda Lya på Hallandsåsen, tror dock inte att den totala kostnaden kommer att stanna på den summan. Utan tror att det kommer att bli betydligt dyrare än så. Han tycker därför att man ska överge hela tunnelprojektet. – Det tycker jag definitivt. Jag tycker att de ska proppa igen och göra om det till ett museum över deras dumhet, säger lantbrukare Ingmar Persson.
Johan Tollgerdt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".