USA:s kris slår mot Mexiko

Mexiko påverkas kraftigt av den ekonomiska krisen i USA. Över en halv miljon mexikaner har förlorat jobben på bara några månader och nu förutspås arbetslösheten bli den högsta på 80 år.

”Murare, målare, hantverkare till er tjänst” står det på handskrivna kartongbitar. Arbetslösa män i alla åldrar erbjuder sina tjänster utanför katedralen vid det stora torget i hjärtat av Mexiko City.

– Jag brukar få napp så att jag har jobb någon dag eller två i veckan, säger muraren Luciano Martinez Fonseca. Men det finns också veckor när det inte finns några jobb alls.

Sedan i november har över en halv miljon mexikaner förlorat sina jobb. 6 000 personer drabbas dagligen av arbetslöshet, enligt den senaste statliga undersökningen.

Minskad köpkraft i USA slår hårt mot Mexiko, vars export nästan helt går till grannen i norr. Nu varnar mexikanska företagsledare för att arbetslösheten i år kan bli den högsta på 80 år, trots regeringens krispaket.

Extra tungt för dem utan jobb är att priserna gått upp som en följd av att peson tappat över 30 procent mot dollarn sedan i höstas.

– Medicin, mat, allt har blivit dyrare, säger Luciano Martinez Fonseca.

Nu finns också en oro för att den försämrade ekonomin ännu mer ska spä på problemen med den omfattande kriminaliteten i Mexiko. Inom narkotikahandeln finns det ständigt lediga jobb, och där råder inte någon lågkonjunktur.

Tvärtom konstaterade nyligen Colombias polischef att de tidigare så dominerande colombianska kokainkartellerna nu blivit omkörda av de allt mäktigare mexikanska kartellerna.

Kajsa Boglind, Mexiko city
kajsa.boglind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".