Konkurshotade tyska banken Hypo Real Estate tas kanske över av tyska staten. Foto: Michael Probst

Tyska staten överväger ta över storbank

Tyska storbanken Hypo Real Estate har akuta problem, trots i huvudsak statligt stöd sedan i höstas på över 100 miljarder euro, alltså över tusen miljarder kronor. Nu förbereder den tyska regeringen ett förstatligande av banken, även om de privata ägarna skulle motsätta sig det.

Tyska storbanken Hypo Real Estate har akuta problem, trots i huvudsak statligt stöd sedan i höstas på över 100 miljarder Euro, alltså över tusen miljarder kronor. Nu förbereder den tyska regeringen ett förstatligande av banken, även om de privata ägarna skulle motsätta sig det.

Så sent som i går fick Hypo Real Estate den senaste statliga finanssprutan, garantier på tio miljarder euro, alltså drygt hundra miljarder kronor. Ändå hotar konkursen.

Förbundskansler Angela Merkel jämförde i går Hypo Real Estates betydelse med den amerikanska banken Lehman Brothers, som USA:s förra regering lät gå i konkurs, och vilket anses ha snabbat på den globala finanskrisen. Den tyska regeringen kommer inte att tillåta att Hypo Real Estate går omkull, sa Merkel. 

Så nu är frågan hur ett förstatligande kan gå till. Med tvång är en möjlighet. Det är vad lagförslaget som förbereds på finansministeriet handlar om. Men om tyska staten konfiskerar en privatägd bank, då kan det skada Tysklands rykte som finansplats och skrämma bort privata investerare i framtiden.

Därför väljer regeringen i första hand förhandlingsvägen. I dag träffar statliga förhandlare den amerikanske finansmannen Christoph Flowers, som är storägare med 25 procent av aktierna i Hypo Real Estate. Hans intresse är förstås att få bra betalt för sina aktier. Tyska staten kan å sin sida peka på att banken numera bara överlever tack vare det statliga stödet. 

Hypo Real Estate är en storfinansiär av offentliga investeringar: Den lånar ut pengar på lång sikt till exempelvis kommuner och delstater för byggen av sådant som vägar, broar och sjukhus. Men det är inte de affärerna som fått banken på obestånd, utan handel med värdepapper utan täckning.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".