Kritik mot indraget brandflyg

På flera håll i norra Sverige är risken för skogsbränder stor på grund av det torra vädret. Kritiken är hård mot beslutet att dra in det statliga bidraget till Räddningsverkets brandflyg.
I Sundsvall har räddningstjänsten på egen hand återinsatt brandflyget. Egil Tisell är inre befäl på räddningstjänsten i Sundsvall-Timrå, där brandrisken just nu är väldigt hög. – Det är högsta beredskap. Vi är livrädda för att det ska hända något, säger han. Ni har återinsatt brandflyget. Varför? – I första hand för att vi så snabbt som möjligt ska få grepp om en skogsbrand, och kanske minska insatserna. Vad tycker du om att man lagt ner det allmäna brandflyget? – Det tycker jag inte är bra, svarar Egil Tisell, inre befäl på räddningstjänsten i Sundsvall-Timrå, I våras kom ett beslut från försvarsdepartementet om att dra in det statliga bidraget till skogsbrandflyget, som tidigare skötts av Räddningsverket och kostat cirka 8 miljoner kronor per år. I Sundsvall oroar nu brandrisken så mycket att räddningstjänsten alltså på eget initiativ ordnat brandflyget genom ett avtal med frivilliga flygkåren i Västernorrland. Två gånger om dagen följer räddningstjänstens personal med upp i luften för att spana efter skogsbränder. Även på andra håll där brandrisken är hög är kritiken hård mot beslutet att lägga ner Räddningsverkets brandflyg. Lorentz Andersson är landshövding i Västerbottens län. – Vi menar att om staten har haft en uppgift att finansiera ett brandflyg så borde man antingen fortsätta med verksamheten, eller säga att den är onödig. Men det är ju inte så man har gjort, utan man har sagt att man inte längre vill finansiera det, säger Lorentz Andersson, landshövding i Västerbottens län. Också Staffan Edler, försvarsdirektör i Jämtlands län, är kritisk till nerläggningen av brandflyget. – Jag tycker att det är olyckligt. Det är en mycket viktig verksamhet, åtminstone i ett skogslän som vårat, säger Staffan Edler.
Eva Odefalk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".