Lars G Josefsson

Konjunkturen påverkade Vattenfalls vinst

Det helstatliga energibolaget Vattenfall redovisar en något mindre vinst för fjolåret, och utdelningen till staten minskar. Den kraftigt försvagade konjunkturen i världsekonomin under slutet av 2008 har slagit också mot Vattenfall, säger bolagets vd Lars G Josefsson.

– Risknivån har ökat, samtidigt står Vattenfall starkt.

Lars G Josefsson säger att Vattenfall inte ändrar sina planer på att investera runt 40 miljarder kronor per år så länge som intjäningen fortsätter att ligga på nuvarande nivå.

Vinsten före skatt sjönk med två procent på helåret till 23,5 miljarder kronor, men det var under det sista kvartalet som tappet var störst.

Att omsättningen ökar samtidigt som vinsten minskar förklarar Josefsson med försvagningen av kronan under slutet av 2008.

Ägaren har länge varit bortskämd med mångmiljardutdelningar från Vattenfall. I år får svenska staten nöja sig med sju miljarder kronor, en minskning med tio miljarder från i fjol.

Regeringspartiernas uppgörelse om energin i förra veckan betyder att Vattenfall nu samlar i ladorna för att investera i svensk kärnkraft om några år.

– Vi kommer naturligtvis att börja titta på projektplaneringar på att kunna ersätta de äldsta reaktorerna när den tiden kommer. Vi pratar i första hand om Ringhals 1 och 2, säger Lars G Josefsson.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".