USA beredda ta emot FN-hjälp i Irak

Ända sedan i höstas har USA drivit sin egen linje i Irakfrågan. Många gånger tvärt emot vad FN önskat. Men den egna linjen blir nu allt svårare, och framför allt dyrare för USA. Så för första gången på länge kan USA vara redo att underordna sig FN.
Många trodde att USA först tänkte bomba sönder och samman Irak, och sedan låta FN bekosta återuppbyggnaden. Men så har det inte varit hittills. USA har valt att sköta både kriget och återuppbyggnaden hittills, tillsammans med några nära allierade. Det är först nu när kostnaden för USAs egna linje i form av människoliv och dollar blir allt tyngre att bära som USA funderar på att be andra länder om hjälp. Nej-sägarna Problemet för amerikanerna har bara varit att samma nej-sägare i framför allt i Tyskland, Frankrike och Ryssland, fortfarande kräver att operationen i så fall måste vara en uttalad FN-angelägenhet. De tänker inte hjälpa USA med bekymren som de har skaffat sig helt på egen hand. Därför ser man nu med spänning fram emot FN-generalsekreteraren Kofi Annans rapport om Irak som säkerhetsrådet ska diskutera på tisdag. FN-mandat behövs Budskapet i rapporten sägs vara glasklart. Irakierna själva ska få ta ansvar för att styra sitt land, och de bör få en tydlig tidtabell för upprättandet av fullständig självständighet. Demokrati kan inte tvingas på utifrån. Det som talar för att USA nu skulle vara redo att släppa Irak som sin egen angelägenhet, är förstås svårigheterna få andra länder att ställa upp med soldater och hjälpa till med återuppbyggnaden. Senast var det Indien som vägrade bli engagerat utan FN-mandat, och nu också Ryssland som kan tänka sig att skicka soldater. Men bara med ett tydligt FN-mandat. Ett FN-mandat som skulle vara lika mycket hjälp till Irak som till USA.
Stefan Winiger, New York<
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".