Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Carnegie säljer Sundqvists pant

Publicerat torsdag 12 februari 2009 kl 12.59

Uppdaterad 17:15
Investmentbanken Carnegie ska auktionera ut finansmannen Maths O Sundqvists holdingbolag. Enligt Carnegie har förhandlingarna avslutats utan att parterna har skrivit under ett avtal, och därför vill man nu sälja holdingbolaget, som Sundqvist har lämnat som pant för sitt personliga miljardlån i Carnegie.

Sundqvist lämnade Skrindan som pant för sitt personliga miljardlån i Carnegie, och nu vill Carnegie sälja holdingbolaget, som bland annat innehåller två stora norrländska fastighetsbolag.

– Vi har ju fört förhandlingar med Maths O Sundqvist sedan i december. Vi var framme vid en överenskommelse i onsdags, där vi hade ett avtal på plats och jag satt på måndagen klockan tre och väntade på att Maths skulle dyka upp och skriva på det. Men han dök inte upp och har gjort sig oanträffbar sedan dess, i stället valde han att tala via medier i måndags.

– Det betyder att vi dag kallar till en offentlig aktion där panten ställs till försäljning. Och panten är aktier i hans koncernbolag Skrindan, säger, Arne Berggren, vd för Carnegies dotterbolag Valot.

Om inte Maths O Sundqvist skriver på det avtalsförslag som finns kommer aktierna i holdingbolaget Skrindan bjudas ut på auktion den 17 mars. Sundqvist kallar Carnegies agerande för ett finansiellt justitiemord.

– Man bygger det här på att man tycker att den här koncernen är värdelös, man tycker att det är oordning på det hela, men det kan jag inte riktigt hålla med om, säger Sundqvist.

Det avtalserbjudande som Carnegie kallar ”generöst” menar Mats O Sundqvist är ett diktat där Carnegie skulle lägga beslag på allt och lämna kvar bara några mindre tillgångar.

– Tar jag det slutar jag som företagare, säger Sundqvist.

Men Arne Berggren på Carnegies dotterbolag menar tvärtom att avtalsförslaget är utformat för att ge Maths O Sundqvist en slags startkapital för att kunna fortsätta som entreprenör.

Om det blir en auktion kommer Carnegie via sitt dotterbolag Valot Invest lägga ett bud på holdingbolaget Skrindan. Men Arne Berggren tillbakavisar Maths O Sundqvists påstående att Carnegie försöker lägga beslag på övervärden i koncernen.

– Vi har ju en annan uppfattning om vad Skrindan är värd, säger han.

Arne Berggren menar att en kommande auktionering av Skrindan kan få dramatiska följder för den forna miljardären Maths O Sundqvist.

– I det fall auktionen inte bringar in de pengar vi behöver för återbetalning av skulden kommer vi att försöka få in återstående del av skulden. I förlängningen kan det innebära att han går i personlig konkurs, säger han.

Maths O Sundqvist själv kan i dag inte bedöma risken för att han tvingas i personlig konkurs.

– Det här kom i dag, så jag får titta på det och se vad det är frågan om, säger Sundqvist.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

I samarbete med Sveriges Radio Jämtland  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".