Nu ska förslaget ut på remiss. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Kulturen ska utvecklas regionalt

Uppdaterad 16:45
Den stora statliga utredningen om kulturen släpptes i dag. Den föreslår ramarna för hur kulturlivet ska organiseras. En viktig del är att staten ska dela med sig av kulturansvaret till regioner och kommuner.

Utredningens ordförande, Eva Swartz Grimaldi ser flera fördelar med att beslut om kulturen tas mer regionalt.

– Demokratisk process, att besluten tas där de hör hemma, naturligtvis i samverkan med staten, att det ska finnas en tydlig översyn av hela landet så att man inte skapar små egna kungadömen som inte har någon som helst sammanhållning inom landet, men att det är rimligt att besluten tas där de utförs, säger hon.

Kulturutredningen, som arbetat i ett och ett halvt år, har ägnat störst möda åt organisatoriska frågor. Hur det här sedan påverkar själva kulturinnehållet är svårt att säga i dag. Förslaget ska ut på remiss.

I stället för att kulturfrågorna ska vara spridda på många olika statliga myndigheter vill utredarna också låta lokala och regionala aktörer dela mer på ansvaret för kulturpolitiken.

Statens kulturråd föreslås få en ny roll som den samlande myndighet för som ska ha ansvar för kulturfinansiering och ha huvudansvaret för att samordna och följa upp kulturpolitiken.

I övrigt är ambitionen att dra ned på antalet kulturmyndigheter, från i dag ett 60-tal till några få som ska ha tydligt ansvar för olika uppgifter i kulturpolitiken.

Tanken om regionalisering av kulturpolitiken välkomnas av Rolf Tufvesson, kristdemokratisk ordförande i region Skåne, som tror det stärker den regionala kulturpolitiken.

– Detta är bra, eftersom det ger klartecken att vi kan gå vidare med den skånska kulturpolitiken. Besluten tas närmare medborgarna i Skåne, det blir de förtroendevalda i Skåne tillsammans med de förtroendevalda på lokal nivå som kommer att effektuera skånsk kulturpolitik, säger han.

Utredningen har inte fått komma med några förslag som skulle innebära budgetförändringar, de pengar som staten satsar på kultur är därför oförändrade. Förslagen gäller i första hand hur statliga kulturmyndigheter ska organiseras.

Bara på en punkt går utredningen utanför uppdraget, den föreslår att frågan om kultursponsring bör utredas vidare.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

David Richter, SR Malmö
david.ritcher@sr.se

Cecilia Blomquist, P1 Kulturnytt
cecilia.blomquist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".