Premiärminister Gordon Brown.

Brown frågades ut om affärer

I Storbritannien har nuvarande och tidigare bankchefer den här veckan frågats ut av det brittiska skatteutskottet. Flera före detta chefer har bett om ursäkt för sina vidlyftiga affärer. På torsdagen var det premiärminister Gordon Browns tur att frågas ut.

Utfrågningen handlade mycket om en uppmärksammad avgång inom Finansinspektionen.

Sir James Crosby var andreman inom den brittiska Finansinspektionen, fram till på onsdagen. Då avgick han efter uppgifter om att han under sin tid som chef för banken HBOS inte lyssnade på varningar om att banken var illa ute. Paul Moore slog larm inom banken.

– Jag varnade dem, men de gillade inte vad jag sa och de flyttade på mig, säger Paul Moore.

Han hävdar att han fick sparken efter att ha påtalat att banken expanderade för snabbt och tog för stora risker.

Den som bar ansvaret för det i så fall var James Crosby, som senare alltså utnämndes till en hög position inom Finansinspektionen. Utnämningen var godkänd av Gordon Brown, som senare också såg till att Crosby blev adlad.

Brown försökte på torsdagen nästan skämta bort ämnet, när han utfrågades av alla utskottsordföranden.

– Jag har tittat på frågan och jag tror inte att jag kan göra den här utfrågningen lika spännande som de ni har haft de senaste dagarna, sa Brown.

Han hävdar att inga fel begicks när James Crosby utnämndes till sin post

Gordon Brown fick många frågor om bankväsendet i stort och upprepade bland annat att bonuskulturen måste upphöra och att bankerna måste börja låna ut mer pengar igen.

Han talade också om att det behövs mer restriktioner och regelverk för finanssektorn. Den frågan ska avhandlas på det stora G20-mötet i London i vår.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".