Stort intresse för huslotterier i Österrike

Om huset inte går att sälja, då går det kanske att bli av med det ändå, genom att lotta ut det. Den här amerikanska trenden, i huskrisens spår, har nu nått Europa. I Tyskland har myndigheterna än så länge satt stopp, men i Österrike är det tillåtet. Och intresset är mycket stort.

Ett par i Klagenfurt är pionjärer. De ville bli av med sitt hus när barnen flyttat ut. Men på marknaden gick det inte att sälja. Förmodligen var det för stort och för dyrt, värderat till ungefär åtta miljoner svenska kronor.

Frun kom på idén med utlottning. Med 99 euro per lott, alltså en svensk tusenlapp och 9999 lotter la de ut sitt hus på internet. De hade räknat med ett halvår, men lotteriet var fulltecknat på tre dagar.

En lokal skönhetsmiss förrättade dragningen på Café Lustgarten i Klagenfurt, och nu har huset bytt ägare sedan ett par veckor.

– Det är inte klokt, sa bonden som vann det. 

Och sedan dess är det rusning i Österrike. Nya webbsidor kommer till efterhand, med rader av villor med alputsikt, och råd och tips till utlottare, och även till lottköpare. Framför allt tycks det vara ägarna till stora dyra hus som försöker bli av med dem på det här sättet. På en del hemsidor säljs också lägenheter, båtar och bilar.

Fastighetsmäklare, som ser sina affärer hotade, har kallat lotterierna för lurendrejeri. Men det som lottas ut ska vara värderat först. Och lottpris och antal lotter måste anpassas till marknadsvärdet. Så än så länge har österrikiska myndigheter inte haft några invändningar. Och lagstiftarna har knappt hunnit reagera än. 

I Bayern i Tyskland däremot, gick det sämre för en man som försökte lotta ut sitt hus i januari. Hans lotteri förbjöds av lokala myndigheter, när han redan sålt alla lotter, 48 000 stycken à 15 euro. Så nu får han sitta där i sitt osålda hus och betala tillbaka, vilket lär ta några månader.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".