Slöja tillåts på spårvagn i Göteborg

Göteborgs Spårvägar ska tillåta muslimska chaufförer med slöja. Vd:n Thomas Torkelsson säger att de nya uniformsbestämmelserna ska träda i kraft redan i höst.
– Vi har uniformsbestämmelser i dag där slöja inte ingår och vad vi håller på och tittar på är om vi skulle kunna ha en slöja som ingår i uniformsbestämmelserna. Den skulle kunna var utformade på ett sådant sätt att den passar bra ihop med det som vi har tidigare, säger Thomas Torkelsson, vd för Göteborgs spårvägar. Sverige blir allt mer mångkulturellt och det är anledningen till att Göteborgs Spårvägars vd Thomas Torkelsson från och med i höst kommer att tillåta slöja på arbetet. Turban och slöja Slöjan ska bli mörkblå som spårvägens uniform, så att den kan bli igenkänd av passagerarna. Även turban ska accepteras. Diskussionen förs även på andra företag i Sverige, till exempel inom Swebus. Debatt i Frankrike I Frankrike med sina fem miljoner muslimer, har det dock i vår uppstått en livlig debatt om slöjans vara eller inte vara. Kritiska röster menar där att slöja står för kvinnoförtryck. Thomas Torkelsson anser dock inte att man nu godkänner ojämlikhet mellan könen. – Vi har ju i dag rätt många nationaliteter som jobbar inom spårvägen och det har aldrig varit något bekymmer för oss. Det har fungerat väldigt bra faktiskt och jag hoppas inte att det här ska vara något bekymmer heller på sikt, säger Thomas Torkelsson. Ekot har pratat med ett par passagerare på Göteborgs Spårvägar och de ser inte slöja som något större problem. – Det spelar inte mig någon roll, säger en passagerare.
Johan Tollgerdt, Ekot i Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".