Inte informerad.

Reinfeldt ovetande om USA-förfrågan

USA har två gånger, senast i januari, frågat det svenska utrikesdepartementet om Sverige kan ta emot fångar som har suttit på Guantánamo. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att han inte känner till informationen.

– Jag känner för egen del inte till några förfrågningar. Det kan möjligen vara så att utrikesdepartementet har fört den här typen av diskussioner, säger Fredrik Reinfeldt.

Vore det inte naturligt att statsministern känner till vad som händer på UD?

– Jag tror att det är ett allmänt önskemål att statsministern ska känna till allting, men det jobbar 4 500 personer i regeringskansliet och jag känner inte till alla typer av diskussioner som förs. Någon formell förfrågan har vi alltså inte fått.  

Amerikanska ambassaden bekräftar att de här kontakterna har tagits. Är det då inte märkligt att du inte är informerad?

– Jag får oftast reda på saker och ting före det är aktuellt att fatta något beslut.

Nu kommer ju den här frågan upp när EU:s migrationsministrar möts i Bryssel i slutet av månaden. Vad ska Sverige ha för linje då?

– Det får Tobias Billström redogöra för inför det mötet.

Men är det här inte en sådan övergripande fråga så att statsministern är med och bestämmer?

– Jag är ju med och bestämmer när regeringen fattar beslut.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger alltså att han inte har fått någon information alls om att chefen för den politiska avdelningen på amerikanska ambassaden i Stockholm två gånger kontaktat UD för att få svar på om Sverige kan tänka sig att ta emot fångar som suttit i Guantanamo.

En annan slutsats av vad statsministern säger är att det inte heller finns någon svensk linje inför EU:s ministermöte i Bryssel om två veckor. Då hoppas EU:s specielle terroristsamordnare på att få svar på vilka EU-länder som kan tänka sig att ta mot Guantánamofångar.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".