Miljardvinst för bankerna trots dåliga tider

Landets fyra stora affärsbanker gjorde en samlad vinst på 76 miljarder kronor 2008. Det var dock inte enbart goda tider för bankerna, för det fjärde kvartalet kände även de av finanskris och tvärnit i konjunkturen. I dag var det Swedbanks tur att redovisa året.

– Det är besvärliga tider, men banken har fortfarande lyckats visa ett bra resultat. Vi är väl förberedda för de här tiderna, säger vd Jan Lidén.

Ändå blir det betydande miljardvinster för Swedbank?

– Ja, det är väl tur det, att det finns ett finansiellt system som kan hjälpa till i dåliga tider. Så det är jag glad över att vi kan redovisa i år.

Swedbank 12,3 miljarder kronor, Nordea 35,9 miljarder kronor och Handelsbanken 15,3 miljarder kronor, SEB 12,5 miljarder kronor. så ser vinstraden ut för de svenska storbankerna. Sammanlagt 76 miljarder kronor i vinst 2008.

Trots storvinsten kan man säga att 2008 var ett besvärligt år för bankerna, för vinsterna är 10 miljarder kronor lägre än 2007, som var ett rekordår.

2007 var räntemarginalerna på topp när hushåll och företag toppade konsumtionen och konjunkturen. 2008 blev ju annorlunda och inte minst det fjärde kvartalet blev nästa kärvt för bankerna.

Så kärvt att tre av de fyra har tvingats vända sig till sina ägare och be om mer pengar. Swedbank och Nordea och SEB gör nyemissioner medan Handelsbanken stolt meddelade att behovet av kassaförstärkning inte finns.

Och än så länge har endast Swedbank anslutit sig till regeringens bankstödsprogram, medan Nordea och SEB funderar och Handelsbanken inte behöver.

Det är kreditförluster i snabbt inbromsande ekonomier i Baltikum som lägger sordin på det fjärde kvartalet.

Och bonusar har de tvingats att avstå från.

– Jag har sagt att jag inte tar emot någon rörlig ersättning för 2008, mer för att visa att vi vill ha fokus på banken och bankens utveckling. Det har blivit alldeles för mycket fokus på rörliga ersättningar, vilket är ganska tråkigt, men nu gör vi så, säger SEB:s vd Annika Falkengren .

– Det kommer inte at bli några bonusar. Det betyder att min lön inte ökar och ingen bonus kommer att delas ut, säger Nordeas vd Christian Clausen.

Och slutet av 2008 gick i moll för alla utom för Handelsbanken, som står stark och också är den enda bank som ökade vinsten från 2007 till 2008, vilket vd Pär Boman inte försöker dölja.

– Vi har mer än 300 miljarder kronor som vi kan ta upp på bordet inom 48 timmar. Det skapar en trygghet för alla dem som lånar ut pengar till oss och är kunder hos oss, och det skapar en trygghet för oss själva, säger han.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".