Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Förra året utfördes fler än 1 100 prover på häktade. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Häktade personer ska erbjudas hiv-test

Kriminalvården i Stockholm blir först i landet med att starta en permanent verksamhet som erbjuder häktade personer hiv-test. Verksamheten har tidigare funnits i projektform till och från i över 20 år.

Hittills har projektet med hiv- och hepatitprovtagning bedrivits av socialmedicinska häktesprojektet som även finns i Göteborg.

Ekot följde med Susanne Wallin som arbetar i projektet när hon träffade en intagen på Kronobergshäktet i Stockholm. Susanne Wallin och Daniel träffades förra gången han satt häktad. Då gjorde han ett hiv-test som visade att han inte var smittad. 

– Jag tycker det är jättebra att de gör det. Det är sådant man inte tänker på när man är ute. Man har inte så mycket annat att göra här inne, och då kan man passa på att göra testet. Det är jättebra att de gör det, säger Daniel.   

En stund före besöket hos Daniel har projektets två sjuksköterskor gått igenom listan över nyintagna på häktet som alla ska få ett besök. I en röd korg ligger kanyler, provrör och annat som behövs för hiv- och hepatitprovtagningen. Projektet har också till syfte att samla in data om hiv-utvecklingen bland intravenösa missbrukare och därför intervjuas även de som tar prover och som tillhör den gruppen.  

Sedan projektet startade 1987 har det både lagts ner och återupptagits. Men i vår ska det permanentas och Susanne Wallin hoppas att arbetet i projektet då ska kunna fokusera på att utveckla verksamheten till att innehålla mer utbildning för både kriminalvårdens personal och intagna, och att de ska kunna nå fler människor än hittills. 

– Det här är inget problem som kommer att ta slut om två år. Det här är något som vi behöver bevaka och ha kontroll över, lägga mer fokus på, för all framtid, säger Susanne Wallin som arbetar i socialmedicinska projektet. 

Förra året utfördes fler än 1 100 prover på häktade. De häktade som uppger för projektets sjuksköterskor att de bär på hiv blir fler, 40 stycken 2007 jämfört med 23 personer 2006. 

Problemet med hiv bland intravenösa missbrukare är störst i Stockholm. Ändå tycker Susanne Wallin att den här verksamheten borde bli permanent i fler städer i landet. Detta för att öka kunskapen om hiv och för att förbättra det preventiva arbetet. 

– Häktet är en väldigt bra samlingsplats för intravenösa missbrukare. De passerar häktet ganska många gånger per år. Här inne vill man förändra. Det är många som vill sluta knarka. Det är många som vill förändra sin livssituation när de kommer hit. Vi sår litet frön, pratar litet prevention, litet insatser, i den här miljön. 

– Det kanske är många som när de går härifrån ger sig ut på banan som vanligt. Men jag vill ändå tro att det är droppen som urholkar stenen, säger Susanne Wallin. 

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".