Hade Juan Peron åländska rötter?

Var den mytomspunne argentinske presidenten Juan Peron av skandinaviskt ursprung? I Buenos Aires har det blossat upp en diskussion som rymmer den möjligheten.
Många av Argentinas hjältar har oklara personliga historier som med jämna mellanrum ger upphov till passionerade debatter. Så var det med Evita och så är det med tangohjälten framför alla andra, Carlos Gardel. Föddes han i Frankrike, eller i Uruguay eller i de gamla marknadskvarteren i Buenos Aires? För många argentinare är detta en näst intill livsavgörande fråga. Oklart ursprung Och nu gäller det Juan Peron. Var kom han egentligen ifrån? Det har aldrig varit riktigt klart och nu hävdar en ny, lite hisnande, teori att hans rötter i själva verket finns på, Åland. Därifrån utvandrade på 1880-talet en tulltjänsteman vid namn Karl Henrik Bruno Peron. Hans första anhalt var USA, men efter sju år där fortsatte han till Argentina. Var det denne åländske Peron som var Juan Perons far? Gamla rykten Redan på 50-talet, under Perons första presidenttid, lär det ha cirkulerat rykten med den innebörden i Buenos Aires. De flesta av Juan Perons många biografer avfärdar det hela som nonsens. Men inte alla, och för första gången har nu historiska forskare tagit som uppgift att hitta ett svar på frågan om Juan Peron kanske i själva verket skulle ha kunnat heta Johan Peron och haft en far som talade svenska med åländsk brytning.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".