Både regeringsföreträdare och opposition är försiktigt positiva. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Positiva toner efter energisamtal

Den första förhandlingen om energi- och klimatpolitiken mellan regeringen och oppositionen avslutades på torsdagseftermiddagen. Beskedet efteråt var att samtalen kommer att fortsätta eftersom diskussionerna var mer konstruktiva och öppna än vad oppositionspartierna väntat sig.

– Det skulle vara en stor styrka för oss om vi kunde hitta ett läge att komma överens. Både inför ordförandeskapet i EU, men naturligtvis också för klimaten och jobben, säger Thomas Eneroth, socialdemokratisk vice ordförande i näringsutskottet.

Inför förhandlingarna har positionerna verkat ganska låsta, framförallt vad det gäller kärnkraften. Regeringen vill öppna för att nya reaktorer ska kunna byggas när de nuvarande läggs ner, medan oppositionen har sagt nej till det.

Trots den motsättningen är parterna nu beredda att fortsätta samtalen de kommande veckorna. Det färdiga förslaget ska vara klart i mars.

De finns också gemensamma nämnare. Båda sidor vill exempelvis bygga ut den förnybara energin. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand tycker att det är värt att fortsätta samtalen.

– Det har inte varit så att de har sagt till oss att säga ja eller nej till det förslag de formulerat, vilket är de signaler vi fått via media tidigare. Så har inte diskussionerna varit idag, utan det har varit en öppnare attityd än vad jag hade förväntat migm säger Maria Wetterstrand.

Näringsminister Maud Olofsson och miljöminister Andreas Carlgren är också positiva efter den första träffen.

– Vi känner att det har varit en bra början på samtalen, säger Maud Olofsson.

– Vi har också varit tydliga med att vi har ett mandat från hela regeringen att föra samtal med dem. Vi ser självklart det vi gjort upp som en utgångspunkt. Vi har inte räknat med att oppositionen bara ska komma och ansluta sig till det vi säger, säger Andreas Carlgren.

Vad innebär det i diskussionerna kring kärnkraften?

– Kärnkraften är en av frågorna som finns i helheten och vi måste diskutera den på samma sätt som vi diskuterar minskade koldioxidutsläpp och ökad energieffektivisering. Det är just helheten som är poängen, säger Maud Olofsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".