27 döda i massaker i Colombia

I Colombia har 27 personer dödats i en massaker i de södra delarna av landet. Området befolkas av ursprungsbefolkningen Awá. Enligt myndigheterna är det Farc-gerillan som ligger bakom dådet.

Delstaten Nariño i södra Colombia gränsar till Ecuador och har under lång tid varit en av de våldsammaste regionerna i landet, med omfattande vapenhandel och narkotikasmuggling. 

Farc-gerillan, narkotikamaffian och paramilitära grupper är alla aktiva där. Samtidigt bebos området av flera stammar från ursprungsbefolkningen som ofta tvingas underordna sig den för tillfället styrande militära gruppen. 

Informationen om vad som egentligen hänt är knapphändig, och landminor gör det svårt för myndigheter och FN-utsända att komma in i området. Men klart är att Farc-gerillan först torterat och sedan mördat 17 personer ur Awástammen för några dagar sedan.

När sedan resten av byborna försökt fly för att sätta sig i säkerhet, mördades ytterligare 10 personer i går morse. Om det är Farc-gerillan som står bakom även dessa mord är fortfarande inte helt klarlagt. En humanitär kommission ska nu utreda saken. 

Ursprungsbefolkningarnas organisation i Colombia, ONIC, säger att massmorden på olika stammar i landet inte är någon ovanlighet men sällan uppmärksammas, eftersom de lever i svåråtkomliga områden dit myndigheter och internationella organisationer sällan tar sig.  

De hamnar ofta i kläm mellan militärer och gerillagrupper, som beskyller dem för att inte samarbeta eller tvingar dem att hjälpa till med mat och husrum. Massakern i Nariño skedde enligt ONIC just på grund av att lokalbefolkningen inte ville hjälpa till att gömma Farc-soldater i området. 

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".