1 av 2
Foto: Hans T Dahlskog/Scanpix
2 av 2
Prins Bertil och hans hustru prinsessan Lilian vinkar från balkongen på Drottninghoms slott efter vigselceremonin i slottskapellet den sjunde december 1976. Foto: Scanpix

Prinsessan Lilian har avlidit

Prinsessan Lilian har avlidit. Hon blev 97 år. Hon avled i närvaro av kungafamiljen.

Hon föddes i ett fattigt gruvdistrikt i Wales 1915 och döptes till Lilian May. Pappan övergav familjen tidigt. Vid 14 års ålder tvingades Lilian May Davies sluta skolan för att börja jobba och hjälpa till med försörjningen.

Det var början på en äkta askungesaga, men hennes tillvaro blev inte enbart en dans på rosor.

Hon fick leva halva sitt liv i hemlighet, i smyg med prins Bertil. Det var först vid 61 års ålder paret fick gifta sig och Lilian May fick den officiella titeln prinsessa.

När hon fyllt 18 år flyttade Lilian May Davies till London och fick en del modelljobb, först för handskar och hattar och sedan finare uppdrag. Snart fick hon också biroller i en del filmer.

Det var också i filmvärlden som hon träffade sin första man, skådespelaren Ivan Craig. De gifte sig 1940.

Men andra världskriget kom emellan. Ivan Graig skickades ut i kriget, medan Lilian jobbade på en fabrik, som tillverkade radioutrustning.

Några år senare träffade hon prins Bertil på Ambassadeurs Club i London, där de blev vänner och började umgås.

En dramatisk kväll när bomberna blåst ut fönstren i hennes lägenhet och hon var lamslagen, ringde prins Bertil och frågade om hon behövde hjälp.

– Jag var skräckslagen. Då ringde prins Bertil från ett hotell, där han var på middag. Han lämnade middagen och kom över, berättade Lilian.

Prins Bertil lämnade sin middagsbjudning och hämtade henne. Det blev den kvällen de flyttade ihop hos honom och blev världens första sambopar, som de själva brukade uttrycka det.

Att hon redan var gift kunde inte hjälpas. De var lyckliga och kära i varandra, berättade prinsessan Lilian i Ekot för några år sedan.

– Det spelade ingen roll. Vi var kära och mycket lyckliga, sa Lilian.

Sedan följde 33 år av ett mycket speciellt liv. Tillsammans med prins Bertil, men samtidigt hemlig, i ett slags smygförhållande.

Prins Bertil behövde vara beredd att träda in som kung och kunde då, enligt oskrivna regler, inte gifta sig med en kvinna av folket. Hon kunde aldrig delta i hans offentliga sociala liv.

I sin bok ”Mitt liv med prins Bertil” berättar prinsessan Lilian: ” Länge fanns jag inte, länge kunde Bertil inte ta med mig på officiella tillställningar. Vårt hem var mitt fängelse, men, som sagt, ett trevligt sådant. Men allt har ett slut, även år av tårar, isolering och utfrysning. Till kungens 80-årsdag 1962 fick jag en egen inbjudan till slottet. Vad lycklig jag var.”

Lilian var mycket barnkär, men livet med prins Bertil innebar också att inte få skaffa barn. När hon lyfte små barn i sin famn beskrev hon känslan som ett hugg i hjärtat, skriver hon i sin bok. Och hon har berättat om ledsamma stunder.

Hon försökte kompensera sin längtan efter barn genom ett starkt engagemang i SOS-barnbyar och hade också mycket nära förhållanden med kungabarnen, Victoria, Carl-Philip och Madeleine. De var en välsignelse för ett barnlöst par, sa prinsessan Lilian.

Bara några månader efter att kung Carl-Gustaf och drottning Silvia gift sig 1976 gav kungen sitt tillstånd till att prins Bertil och Lilian skulle få gifta sig. Lilian May blev prinsessa.

Vigseln ägde rum den 7 december 1976 i Drottningholms slottskyrka.

Om prinsessan Lilian hade haft ett motto, hade det varit ”keep on smiling”, sa hon själv.

Lilian var mycket omtyckt och uppskattad i sällskapslivet. Hon hade glimten i ögat, bjöd på glada skratt och kvicka, ofta fräcka repliker till hög och låg. 

Hon var också uppskattad också för sina vackra klänningar och goda klädsmak.

Prinsessan Lilian var hertiginna av Halland och beskyddare av Innocenseorden, en välgörenhetsorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".