Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många utedjur saknar torr liggplats

Vart femte djur som går utomhus året runt lider, eftersom de saknar en torr plats att ligga på. Det visar en granskning som flera länsstyrelser runt om i landet har gjort.
– Det är dåligt, för har man djur så ska man också se till att sköta dem och ha dem under sådana betingelser så att djuren mår bra, säger Clas Lundgren, länsveterinär i Västra Götalands län. De lider? – Ja det gör de. De far illa. Därför att väder och vind tar hårt på dem. De är ofta magra, får dåligt med utfodring. De hittar dåligt med foder på vintern. Då går det åt mer foder hos ett ständigt utegående djur. Därför ämnesomsättningen ökar, de måste hålla värmen och man vet ju att väl skötta ligghallar, de används av djuren. 400 gårdar undersökta Länsstyrelsen i västra Götaland har tillsammans med länsstyrelserna i Kronoberg och Södermanlands län undersökt gårdar där det finns djur som går ute hela året. Totalt har ungefär 400 gårdar undersökts i de tre länen. I de granskade länen, saknar vart femte djur en torr ligghall, med torr halm, och väggsidor för att förhindra att regn och snö blöter ner djurens päls. – Man kan kort och gott konstatera att i de fall där det finns ligghall och att den sköts så mår djuren bra, djurhälsan är bättre, djuren är renare. Mitt i Bohuslän, i Eriksberg utanför Uddevalla, driver Jan Karlsson, Bjällandsås gård med 500 nötkreatur som går ute året runt. – Vi har haft utegångsdjur från början och sett att de mår bra ute men man måste ha tak på dem på vintern, eftersom det regnar så mycket och är dåligt väder. Dessutom för att man ska kunna sköta dem rationellt, foder och vatten och så vidare. Vad är svårigheten med att ha ligghallar? – Det är inga svårghetet. Det är vanliga företags- ekonomiska frågor. Vi har halmbäddar på allting men vi ska även bygga om så att vi har liggbås. Det går åt fruktansvärt mycket halm för oss för att hålla den här standarden. Lantbrukaren Jan Karlsson från Uddevalla har egentligen ingen riktig förståelse för de lantbrukare som inte ser till att djuren kan ligga torrt, eftersom det är lantbrukaren själv som förlorar på att ha sjuka och vanskötta djur som inte kan skickas till slakterierna. – Ett djur som far illa på det allra minsta sätt är oätbart. Det går inte att sälja till kund.
Jan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".