Misstänkt skattefusk bland EU-poliser

EU:s polisskola i Storbritannien, ledd av svensken Ulf Göransson, misstänks ha använt flera hundra tusen kronor i skattepengar till privata utgifter för poliser. Europaparlamentet ser allvarligt på misstankarna.

– De har fått väldigt allvarlig kritik. Därför har vi varit tvungna att skjuta upp behandlandet av deras ansvarsfrihet, säger Christofer Fjellner, moderat i Europaparlamentet med ansvar för kontroll av EU:s myndigheter. 

Det finns misstankar om att EU:s polisskola i Storbritannien använder skattepengar för att betala privata mobiltelefoner, bilresor och möbler. 

Beloppen är osäkra, men det handlar om minst en kvarts miljon kronor som är ifrågasatta. Det kan också vara mer. 

Polisskolan grundades 2005. Skolans uppgift är att samla höga polischefer från olika delar av unionen, och därmed öka samarbetet över gränserna och förbättra kampen mot internationell brottslighet. På skolan bedrivs också forskning i polisfrågor. 

Verksamheten har varit ifrågasatt redan tidigare. EU:s revisionsrätt har haft anmärkningar och antifuskmyndigheten OLAF ska också titta på polisskolan, enligt Christofer Fjellner. 

Ett nej till ansvarsfrihet är en mycket allvarlig politisk markering, även om det inte har någon juridisk innebörd. Däremot kan ansvariga för ett område som inte får ansvarsfrihet tvingas avgå. Det han hänt förr.  

Vilket beslut parlament tar den här gången är ännu oklart, enligt Fjellner. 

– Alla alternativ är öppna än så länge. Om vi inte kan styrka att de faktiskt gjort det som vi kan kräva av dem, för att förvalta EU:s medel på ett sätt som skattebetalarna kan kräva, då kommer jag definitivt inte att vilja ge dem ansvarsfrihet, säger Christofer Fjellner.

Många säger ju att EU:s bestämmelser är så svåra men det köper inte Fjellner som förklaring i det här fallet.  

– Jag måste säga att ofta är EU:s regler så krångliga på ett sådant sätt att det är svårt att följa dem. Men just i det här fallet tror jag mer att det handlar om ett systemfel, att man faktiskt inte har följt ganska grundläggande regler, säger Christofer Fjellner. 

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".