Kommuner nobbar kvinnliga företagare

Kvinnliga företagare som startar eget inom vård, omsorg och utbildning möter ofta negativa attityder. Många bojkottas av de egna kommunerna och landstingen. Det visar en ny doktorsavhandling som bygger på intervjuer med kvinnliga företagare i Gävleborg.

En av dem som stött på den här problematiken är barnmorskan och egenföretagaren Eva Timerdal i Gävle. 

– Framförallt att man inte får någon support från sina kollegor utan snarare tvärtom. Man får höra att det där kommer aldrig att gå. Det finns inget utrymme för privat marknad här i Gävle. Men det har ju visat sig att det inte stämmer, säger Eva Timerdal. 

Eva Timerdal är på promenad mellan praktiken och ett hembesök. Sedan fem år driver hon en privat barnmorskemottagning i Gävle. 

Precis som kvinnorna i avhandlingen så har hon gått från att vara anställd inom den offentliga sektorn till att driva ett eget företag inom samma bransch. Kvinnor som gör det väljer ofta att hålla låg profil, eftersom det inte riktigt är accepterat att tjäna pengar på vård, omsorg och utbildning. Det här visar en avhandling av Jaana Kurvinen som har intervjuat 15 kvinnliga företagare i Gävleborg. 

Avhandlingen visar också att det har varit svårt att få den egna kommunen eller landstinget som kunder, men där kan det handla om regionala och politiska skillnader tror Jaana Kurvinen.  

– Flera av de här företagen har drivits av offentlig sektor. Det har varit verksamheter som har tagits över av tidigare anställda. Då har till exempel landsting slutat anlita de här verksamheterna, när de har gått över i privat verksamhet. Det är ju litet märkligt, säger Jaana Kurvinen. 

– Det är att det egna landstinget och de närliggande kommunerna som har slutat anlita de här verksamheterna, medan kommuner i Stockholmsområdet har anlitat dem direkt. Det verkar finnas något politiskt där. Det har att göra med ideologi väldigt mycket. 

Det visade sig också att kvinnorna ofta valt att starta företag för att förverkliga idéer de inte fick gehör för i den offentliga sektorn. Barnmorskan och egenföretagaren Eva Timerdal i Gävle tycker att fler kvinnor inom vård och omsorg ska våga starta eget, även om det är ensamt. 

– Man gör något nytt och på så vis blir man också utesluten ur en gemenskap. Det måste man vara beredd på. Det handlar inte om illvilja utan om att man bryter ny mark. Så ser jag på det, säger Eva Timerdal. 

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".