Australien

Ny brandvarning nordost om Melbourne

Myndigheterna i Australien har utfärdat en brådskande varning till dem som bor i staden Healesville nordost om Melbourna för att det kan komma en ”attack” med glöd från en stor brand som på nytt har tagit fart bara någon kilometer från Healesville.

Invånarna måste vara uppmärksamma på glöd som hamnar i närheten av deras bostäder och släcka den. Risken är annars stor för att det blossar upp nya bränder.

Runt om i delstaten Viktoria är det fortfarande 21 bränder.

Flera av de svåra bränderna den senaste veckan misstänks vara anlagda, bland dem en brand där över 20 människor dog. Hittills har en man åtalats för mordbrand för att ha orsakat en av de stora skogsbränderna i delstaten Victoria. Den branden nära staden Churchill dödade minst 21 människor.

Hittills har bränderna i Australien förstört över 1 800 bostäder, många fler än den tidigare beräkningen på drygt 1 000.

Minst 181 människor har hittills hittats döda, men antalet väntas stiga till över 200. Över 7 000 har blivit hemlösa, enligt Röda Korsets siffror.

De senaste dagarna har temperaturen i sydösta Australien sjunkit och gjort det möjligt för räddningsmanskap att röja brandgator för att hålla bränderna i schack, men det väntas bli värmebölja igen nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".