Judd Gregg ger besked om att han inte vill ha ministerpost. Foto: Evan Vucci/Scanpix

Gregg hoppar av från Obamas regering

USA:s tilltänkte handelsminister Judd Gregg hoppar av. Det innebär att president Barack Obama har fått problem med ännu en av nomineringarna till sin regering.

Den republikanske senatorn Judd Gregg meddelade oväntat att han drar sig ur nomineringen, och inte längre vill bli handelsminister i Barack Obamas regering.

Anledningen är enligt Gregg att han inte kommer överens med Obama på flera avgörande punkter när det gäller den ekonomiska politiken.

Avhoppet är en allvarlig missräkning för Obama, och det senaste i en lång rad bakslag för den nya amerikanska administrationen.

Judd Gregg är den andra kandidat som Obama nominerat till handelsministerposten. Den första kandidaten Bill Richardson drog sig också ur på grund av en pågående juridisk tvist.

Nyligen hoppade också den tilltänkte hälsoministern och budgetreformchefen av, båda på grund av kritiserade skatteärenden.

Men det senaste avhoppet är det allvarligaste politiskt sett, eftersom det är första gången någon dragit sig ur på grund av en politisk konflikt med presidenten.

– Motsättningarna är olösliga, sa Judd Gregg.

Och det leder till debatt om Barack Obamas omdöme och om hans förmåga att leda regeringen. Att det är en republikan som hoppar av är också en motgång för Barack Obamas försök att samarbeta över partilinjerna.

– Republikaner och demokrater kan samarbeta, jag ska fortsätta försöka bevisa det! sa Obama igårkväll.

Men den senaste tidens infekterade debatt i kongressen om stimulanspaketet har visar på djupa klyftor mellan partierna.

Och Greggs avhopp är ännu ett bevis på att Obama har långt kvar till sin vision om ökat samarbete över partigränserna.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".