Stefan Lindeberg

Maktkamp inom svensk idrott

Svenska olympiska kommittén, SOK vill inte slås ihop med Riksidrottsförbundet, RF. Det beslutades på ett extrainsatt möte igår kväll. De bägge organisationerna har länge stridit om frågan och SOK:s ordförande Stefan Lindeberg hoppas att beslutet innebär att diskussionerna med RF nu kan gå vidare.

– Jag hoppas att den uppmaning som riktas från våra medlemmar om det här beslutet, att också RF ska tillsätta en förhandlingsdelegation och gå in i diskussioner om ett samarbete, utan att vi diskuterat organisation, säger Stefan Lindeberg.  

Striden om en sammanslagning har pågått länge mellan de två organisationerna. Det är en maktkamp som ytterst handlar om vilka som ska få fördela pengarna till elitstöd inom svensk idrott.

SOK får idag en öronmärkt andel av det statliga idrottsanslaget, pengar som ska gå till elitsatsning i olympiska spel.

Det är RF som har drivit frågan om en sammanslagning, som för dem skulle innebära inflytande över de öronmärkta pengarna.

Förslaget som röstades igenom igår, går ut på att SOK säger nej till att slås ihop, men de vill fortsätta förhandlingar om ett samarbete gällande ett nytt elitstödsavtal. 

Även om alla förbunden på mötet inte var överens om organisationsfrågan, så var de flesta eniga om att förhandlingarna mellan RF och SOK skötts dåligt.

Ett pinsamt misslyckande att det tagit så lång tid, sas det bland annat. Och Stefan Lindeberg håller med.

– Det är ett misslyckande. Vi fick ju uppdraget till årsmötet 2007 om att förhandla fram ett avtal. Vi kallar till mötet därför att vi har misslyckats med att få till ett samarbetsavtal. Så det är klart att vi får ta till oss av det, att vi inser själva att vi har misslyckats. Men det krävs två för att dansa tango, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Som svar på kritiken föreslogs det att tre styrelserepresentanter från SOK och tre från RF i fortsättningen ska ingå i medlingen för att föra diskussionerna vidare.

RF:s ordförande Karin Mattsson, sa efter mötet att hon är övertygad om att förhandlingarna kommer att fortsätta framåt, men att SOK inte längre ska få diktera villkoren.

Det är ytterligare några steg kvar tills det slutgiltiga beslutet om frågan tas av hela Idrotts-Sverige på riksidrottsförbundets möte i maj. Och Karin Mattsson hoppas då att de båda organisationerna ska kunna börja någonting nytt.

– Jag hoppas på konstruktiva diskussioner. Jag hoppas på en liten nystart när det gäller RF:s och SOK:s arbete och att vi kan bete oss betydligt bättre när det gäller att ta ett mer kraftfullt stöd till svensk idrott än vad vi har sett den senaste tiden och vad få såg i kallelsen till det här mötet, säger RF:s ordförande Karin Mattsson.  

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".