Irakier beredda att flytta hem

Allt fler irakier vill återvända hem, konstaterar olika organisationer. Hikmet Hussein, generalsekreterare i Irakiska riksförbundet, tror att återvandringen kan bli 20-25 procent bland Sveriges 80 000 irakier.
– Vi har fått uppgifterna från en enkät, skickat det till våra medlemmar och andra irakier. En del har ringt, andra har vi träffat och vi har grovt uppskattat antalet som kan tänka sig att återvända till Irak till 20-25 procent. Bättre i hemlandet Barham och Avin Hemejan är svenska medborgare sedan flera år och deras barn är födda i Göteborg. Vi är beredda på att flytta tillbaka till Irak nu när Saddam Hussein störtats, säger Avin Hemejan. – Gärna. Jag tycker det är bättre för oss att bo i hemlandet, man känner sig hemma. Först i höst åker Barham Hemejan ner till Irak för att se över möjligheterna att skapa en ny framtid för sig och sin familj. Den osäkra utvecklingen i Irak gör att han vill vänta lite. Fastän Barham förlorat ena armen som gerillasoldat på 80-talet strävar han efter att jobba aktivt på plats i sitt hemland. – Som du ser är jag handikappad men jag är ändå aktiv. Jag tänker satsa på handikapporganisationer, om jag lyckas att starta eget. Svår arbetsmarknad Men 49-årige Barham Hemejan i Göteborg är givetvis medveten om den svåra arbetsmarknaden i Irak och det gör honom rädd för framtiden. – Det är mycket svårt att få jobb. Det är nästan 90 procents arbetslöshet därnere. Det är största problemet som vi tänker på. Jag kanske klarar mig men jag tänker på mina barn. Skolorhna fungerar inte lika bra som här i Sverige.
Johan Tollgerdt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".