Strider i Liberia

I Liberia i västra Afrika har strider blossat upp på nytt under natten till söndagen. Det har varit artelleribeskjutning under hela natten, och hela området för Läkare utan gränser höll på att plundras, berättar kirurgen Guanata Angolo i huvudstaden Monrovia.
– Situationen har försämrats. Det har varit artelleribeskjutning under hela natten, och i går höll hela området för Läkare utan gränser på att plundras, säger Guanata Angolo från Läkare utan gränser. Läkarna kunde hindra soldaterna från att plundra området, men den osäkra situationen gör det svårt att arbeta. Just i hennes området har ett 40-tal skadade kommit in efter gårdagens och nattens beskjutningar. Flera barn har fått sina ben amputerade efter granatbeskjutning. 20 döda Hjälporganisationerna kan inte ha någon kontakt med varandra just nu vilket gör att det är svårt att få någon totalt uppfattning om antalet skadade och dödade i Monrovia. Men försvarsministern i Liberia säger till BBC att 20 personer ska ha dödats under det senaste dygnets strider. Oroligheterna började i onsdags, men kulminierade i går, när rebellerna återintog en strategiskt viktig bro på väg in mot centrum till Monrovia. Varför striderna har börjat igen är oklart. Ingenstans att fly I Ghana sitter rebellerna fortfarande kvar i fredsförhandlingarna och tänker inte avbryta dem, utan hävdar bara att de återtar de positionerna man hade när eldupphör slöts för ett par veckor sen. Troligen utnyttjar man regeringssoldaterna låga stridsvilja eftersom presidenten Chales Taylor har sagt att han tänker gå i asyl i Nigeria. Han sa att han tänkte vara kvar och strida till siste man, så länge inga internationella fredsstyrkor dyker upp. Många tusentals är på flykt, men egentligen har de ingenstans att fly, konstaterar kirurgen Guanata Angolo. – De har ingenstans att ta vägen, men de flyttade till de säkraste platserna de kunde finna, men inte heller det är säkert egentligen. Nu väntar vi bara på vad som ska händer, säger Guanata Angolo.
Annika Östman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".