50-eurosedel mest förfalskad

Bara i Tyskland så har polisen hittat betydligt fler förfalskningar hittills i år än under hela förra året. 50-eurosedeln är den mest förfalskade. Men av en miljon sedlar är bara 15 sedlar förfalskade.
Har du en 50-euro sedel i plånboken just nu? Då ska du nog titta lite närmare på den för enligt den Europeiska Centralbanken, ECB, så är det den mest förfalskade Eurosedeln. I Tyskland, räknade polisen till över 23 000 beslagtagna falska eurosedlar under första halvåret i år. Betydligt fler än under hela förra året, då 14 000 förfalskningar hamnade hos polisen. Dessutom har förfalskarna blivit betydligt skickligare på att göra sedlar som liknar de äkta. En sedelexpert på den tyska polisen säger till tidningen Der Spiegel att i början var euro-förfalskningarna så dåliga att det såg ut som om de kom direkt från färgkopiatorn, medan förfalskarna nu blivit så skickliga på att efterapa allt från vattenmärken till hologram. Nu behövs det ofta speciella maskiner på centralbanken för att slå fast att sedlarna är falska. Ser man till hela Euro-området så har nästan en kvarts miljon falska euro-sedlar upptäckts hittills i år. Också det en rejäl ökning mot förra året. Fast, så orolig behöver nog inte du som har en 50-eurosedel vara ändå. Av en miljon sedlar så är det bara 15 som är förfalskade.
Therese Larsson, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".