1 av 2
Planet kraschade bland bostäder. Foto: David Duprey/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik
USA

50 omkom när passagerarplan kraschade

Uppdaterad 15:35
Samtliga 49 personer ombord och en person på marken omkom när ett mindre passagerarplan kraschade in i ett bostadsområde utanför staden Buffalo i delstaten New York i USA. Enligt de första uppgifterna kan olyckan ha berott på dåligt väder.

Flygolyckan utanför Buffalo inträffade strax före halv elva på kvällen amerikansk tid och myndigheterna bekräftar nu att alla 49 ombord, passagerare och hela besättningen, omkom i olyckan.

Dessutom omkom ytterligare en person när planet störtade in i ett bostadshus medan två andra personer som fanns i huset lyckades undkomma med mindre skador. Efter olyckan slog enorma eldslågor ut från nedslagsplatsen och bara flygplanets bakdel stack upp ur den flammande bråten.

– Lågorna gick 20-30 meter upp i luften. Det var fullständigt uppenbart att ingen kunde ha överlevt detta, säger Katherin Dworak, som bor några hundratal meter från olycksplatsen, till tv-bolaget CNN.

Ett annat ögonvittne berättar att han såg planet precis före kraschen, utan några landningsställ utfällda och att ljudet från motorn lät väldigt onormalt.

Planet, som flög för flygbolaget Contintental var på väg från staden Newark i New Jersey till Buffalo, som ligger i de västra delarna av delstaten New York, precis på gränsen till Kanada. Olyckan inträffade cirka tre mil från flygplatsen i Buffalo, i förorten Clarence, i ett område som är mycket tättbebyggt .

Olycksplanet var ett Dashplan, ett mindre passagerarflygplan som tidigare varit inblandat i flera incidenter. Men enligt de första bedömningarna från myndigheterna kan olyckan ha berott på dåligt väder. Det var molnigt, snöblandat regn och kring noll grader när olyckan inträffade. Det finns dock i nuläget inga spekulationer om att det skulle handla om ett terrordåd.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".