För ett år sedan led Hugo Chávez sitt första valnederlag. Nu är det folkomröstning igen. Foto: Ariana Cubillos/Scanpix.
Venezuela

Ödesval för Hugo Chávez på söndag

För ett år sedan led Hugo Chávez sitt första valnederlag när venezuelanerna röstade mot förslaget att han skulle få ställa upp som presidentkandidat hur många gånger som helst. Nu är det dags igen. På söndag hålls en ny folkomröstning om samma sak.

Musiken är viktig i valkampanjerna i Venezuela och de senaste dagarna har det knappt gått att föra en konversation på gatan för alla högtalare.

Det här är det femtonde valet sedan Hugo Chávez kom till makten för tio år sedan. Ändå hålls passionen vid liv.

– Det handlar om friheten, om rätten att tänka fritt, säger Maria Rocha och menar att valet är livsviktigt.

Hon tänker rösta nej för annars, säger hon, kommer Chávez att krypa in i ens huvud och då blir vi aldrig av med honom.

Oppositionen hävdar att även om förslaget till ändring av grundlagen den här gången gäller att alla folkvalda, inte bara presidenten, ska kunna ställa upp som kandidat så ofta de vill handlar det ytterst om att permanenta Chávez makt.

Det är en hårdragning, för även om han får ställa upp så är ju det ingen garanti för att han ska segra. Det är också vad han själv säger.

Men inte ens hans egna anhängare tror riktigt på det. För dem är det livsviktigt att Chávez sitter kvar.

– Revolutionen klarar sig inte utan Chávez. Det är han som är ledaren och det är han som är garantin, säger Rafael Vela, en medelålders bilmekaniker.

Han förklarar att på något sätt så finns Chávez i hans blod. Det är många Chávezanhängare som beskriver sitt stöd till honom i nästan mystiska termer som en passion, en kärlek, som en frälsning.

Men för att hålla liv i den starka känslomässiga upplevelsen krävs det kanske en ständigt pågående mobilisering.

Men på samma sätt som alla dessa valkampanjer fungerar som ett kitt inom Chávez läger bidrar de till att bibehålla den aggressiva polarisering som delat Venezuela i två oförsonliga läger.

Och det kommer inte upphöra, oavsett vem som segrar på söndag.

Lars Palmgren, Caracas
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".