Dåliga åtgärder mot dålig arbetsmiljö

Var femte arbetsplats som fått anmärkningar om alltför dålig arbetsmiljö, struntar i att göra någonting åt problemen i tid. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket. I vår har verket skickat ut över 7 700 krav på åtgärder till olika arbetsplatser.
På Rosenkällagården får Lena Karlsson och Kristin Andersson fortsätta jobba i dålig luft under hela sommaren. – Ja det är dåligt. Arbetsmiljön är ju en så pass viktig del för oss som jobbar här. Så det är dåligt att de inte tar det på allvar. 7 700 krav Rosenkällagården är bara en av många arbetsplatser där den dåliga arbetsmiljön inte åtgärdas i tid. I vår har Arbetsmiljöverket skickat ut över 7 700 krav på åtgärder till olika arbetsplatser. Över 1 700 påminnelser gick därefter ut. 22 procent har inte hört av sig till verket, problemen har inte åtgärdats. Rosenkällagården inspekterades i våras och de verksamhetsansvariga fick tid till i början av juni för att mäta luften. Men Ann-Christin Olofsson, som är chef på Rosenkällagården, har forfarande inte hört av sig till Arbetsmiljöverket. – Det är väl olyckligt. Vi skulle väl ha fullföljt våra åtaganden och skickat in det i rätt tid. Nu är det som det är, och vi ska se till att det kommer in till den 11 augusti, säger Ann-Christin Olofsson. Kan bli dyrt Kenth Pettersson är generaldirektör vid Arbetsmiljöverket, och han är bekymrad över hur lätt vissa arbetsplatser tar på verkets inspektioner. – Det är naturligtvis lite resursslöseri att vi ska tvingas påminna om att vi ska vidta de åtgärder som vi sagt att de ska göra. Det hade varit lämpligare att göra det i tid, säger Kenth Pettersson. Vad gör ni nu? – Vi jobbar enligt de rutiner vi har. Om man inte trots påminnelseåtgärder så gör vi förelägganden, då kan det bli ganska dyrt, svarar han. På Rosenkällagården får personal och boende hantera problemet med den dåliga luften bäst de kan. Arbetsplatsen har fått tid till i mitten av augusti att lösa problemen. Lena Karlsson är vårdbiträde på äldreboendet och hon tror att problemet är att cheferna ofta sitter långt från den dåliga miljön. – Den som tar beslut kanske inte är drabbad själv, och tänker inte så mycket på att andra lider, säger hon.
Samir Abu Eid från SR Sörmland och Ekots Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".