Polis ska få bära slöja

Att bära slöja eller turban är inget hinder för att få anställning som polis, men det kan skapa en del problem. Därför utreder nu Rikspolisstyrelsen vad som krävs för att den som bär en huvudbonad av religiös övertygelse ska kunna jobba som polis.
Inger Mattson-Kasserud, biträdande personalchef på Rikspolisstyrelsen ser främst två praktiska problem. – Det kan vara hjälmar som man behöver ha i olika sammanhang. Möjligen så kan det vara ur skyddsaspekt med slöja att man inte fastnar till exempel med slöjan, säger Inger Mattson-Kasserud, biträdande personalchef på Rikspolisstyrelsen. Poliser med slöja Polisen har i många år haft i uppdrag från regeringen att få fler personer med invandrarbakgrund att söka sig till polisyrket. Det arbetet har än så länge har gått ganska trögt. Man förväntar sig ändå att snart få poliser som bär slöja eller turban och därför undersöker Rikspolisstyrelsen nu vad det kan skapa för problem och hur de ska lösas. DO har kritiserat Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, Margareta Wadstein, har kritiserat polisen för att vara illa förberedd på att ta emot personer från olika kulturer. Wadstein har bland annat pekat på att huvudbonader som slöja och turban strider mot reglerna för polisuniformer. Inger Mattson- Kasserud, menar det går att lösa redan i dag. – Skulle det uppstå ett akutbehov i dag så finns det möjligheter att göra dispens så jag kan inte se att regelsystemet vare sig i dag eller i framtiden ska lägga hinder för det här . Lägger regelsystemet hinder i vägen då ändrar vi på reglerna, säger hon. Det låter väldigt enkelt, men det finns mer än de praktiska problemen. Inger Mattson-Kasserud säger att det också finns en oro över hur de som sticker ut med olika huvudbonader kommer att bemötas. – Det är ju attitydfrågor bland annat som det handlar om. Det kan vara från allmänheten, de personer som polisen möter i sitt dagiga arbete. Det kan också vara inom den egna organisationen. Finns det någon möjlighet att det skulle kunna bli så att man som polis inte får bära slöja eller turban? – Nej, det har jag svårt att tänka mig, säger Inger Mattson-Kasserud, biträdande personalchef på Rikspolisstyrelsen.
Anna Dahlqvist

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".