Viktiga EU-ekonomier krymper

Uppdaterad 15:45
I går presenterades nya och mörka siffror över den ekonomiska utvecklingen i EU. Det är minus i flera av medlemsländerna.

Amelia Torres, taleskvinna vid EU-kommissionen, försökte ingjuta mod i unionens medborgare och kan ståta med ett av Europas tydligaste understatements när hon sa att dagens siffror inte var bra.

Hon skulle ha kunnat säga att tillväxtsiffrorna från en rad medlemsstater var historiskt nattsvarta. EU-området visar till och med sämre tillväxt än krisdrabbade USA.

Så stort tapp som redovisas i dag har inte noterats sedan euron infördes 1999, och den relativt unga valutan bidrar till problemen. Den starka euron gör export dyr, därmed slås den lätt ut av konkurrenter från andra länder.

Om det här varit en skoluppsats skulle risken vara stor för anmärkning för störande upprepning. För orden ”värsta sen andra världskriget, brant nedåt och mycket allvarligt”, dominerar rapporterna för en rad länder som i dag presenterar hur tillväxten såg ut det senaste kvartalet.

I Tyskland, en av Europas största och viktigaste ekonomier, inte minst för svenska exportföretag, faller produktionen med 2,1 procent. Tyskland har ju levt gott på att exporta många bilar och maskiner till industrier, två områden som är mycket hårt drabbade av krisen.

Om prognosen för helåret 2008 står sig blir det den mest nattsvarta siffran för Tyskland sedan andra världskriget. Och, risken är stor att det blir värre, säger experterna.

Italien, som i dag är värd för det viktiga mötet för världens största ekonomier, G7-mötet, kan idag visa upp en allvarlig inramning. Under det fjärde kvartalet förra året krympte landets ekonomi med 1,8 procent och det är, just det, nytt rekord. Det är den största nedgången sedan detta index började användas år 1980.

Och så där kan man hålla på. Österrikes ekonomi krymper, det är första gången på åtta år, landets export är inne i en ”djup recession”, säger ekonomerna.

Estlands produktion faller likt en sten, i år finns risk att ekonomin krymper med smått obegripliga nio procent.

Också Ungern, Spanien och andra europeiska stater har i dag gjort bokslut för sista kvartalet förra året, och för att undvika störande upprepning, räcker det kanske med att säga att det är mycket mörkt.

Ett litet glädjeämne: Slovakiens produktion ökade. Men där är det också slut på glädjen, för ökningen är mycket blygsam jämfört med kvartalet före.

Europa är i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge. Förmodligen gick det kalla kårar nedför en och annan europeisk rygg när den tyske finansminister Peer Steinbrück varnade för att världen inte får upprepa misstagen från 1930-talets depression. Världen minns vad den ledde fram till.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".