Självmordsattack mot shiapilgrimer i Irak

Minst 30 pilgrimer har dödats i en självmordsattack i Irak. Många har skadats. Attentatet inträffade i Iskandariya söder om Bagdad.

I går dödades åtta människor av en självmordsbombare i i Iraks heliga stad Karbala, dit många shiamuslimer har vallfärdat för att fira en av shiamuslimernas främsta högtider, arbain.

Det är en av shiamuslimernas främsta högtider som avslutar den årliga 40 dagar långa sorgeperioden till minne av profeten Muhammeds dotterson Husayn, som dödades i Karbala år 680.

Attentaten utfördes av en kvinnlig självmordsbombare, uppger polisen. Kvinnan kunde genomföra attentatet trots att säkerheten utmed pilgrimsrutten är stor.

Flera blodiga bombdåd riktade mot shiiter har skett i Irak tidigare den här veckan. Minst 26 personer miste livet i onsdags i en våg av bombdåd, varav 16 när två bilbomber exploderade i Bagdad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".