Avgift gör att många struntar i cancerprov

Rutinerna för screening, det vill säga provtagningar för att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer, varierar stort mellan landstingen. Det visar en rundringning Ekot gjort bland tio landsting. Bland annat är det stora skillnader i kostnad, Norrbotten är dyrast med 150 kronor och i Blekinge är det gratis. En dyr avgift gör att färre kommer till provtagningen.
– Att få konfirmerat att man är frisk det kanske man ska betala för men det här programmet syftar inte till att tala om för friska människor att de är friska utan det är som att leta efter en nål i höstack - vi letar efter de presumtivt sjuka, säger Sven Törnberg är docent och överläkare vid enheten för hälsokontroll och onkologiskt centrum på Karolinska sjukhuset i Solna. – Om man har en avgift och de som faktiskt har störst risk att drabbas av sjukdomen inte kommer kan man lika gärna lägga ned programmet, då är det varken effektivt eller kostnadseffektivt. 200 dör Varje år dör ungefär 200 kvinnor i livmoderhalscancer, en form av cancer som ofta drabbar unga kvinnor. Cancern orsakas av ett virus som är sexuellt överförbart och globalt sett är livmoderhalscancer den näst vanligaste formen av cancer. I Sverige är sjukdomen inte lika vanlig och det beror på att man vid provtagningarna kan hitta förstadier till cancer och påbörja behandling innan sjukdomen utvecklas. Många struntar i kontroll Sedan provtagningarna började på 60-talet har dödligheten i sjukdomen minskat med 40 procent. Enligt en utredning som Socialstyrelsen gjorde 1998 är det så många som mellan 10 och 80 procent som inte kommer till kontroll. Kostnaden är en orsak och hur kallelsen utformas är en annan. Sven Törnberg anser att hälsokontrollerna borde utformas på samma sätt i hela landet. – Det här är en allmän undersökning för att rädda liv och då måste det ske på ett organiserat och genomtänkt bra sätt, säger han. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska man kallas till kontroll för första gången det år man fyller 23 men Uppland och Västmanland kallar till kontroll första gången vid 25 års ålder. Cellprov kostar 140 kronor Det har inte gjorts någon undersökning som visar vad som hänt i de landsting där man infört eller höjt en redan befintlig avgift. I Stockholm höjdes avgiften för cellprov för ett par dagar sedan till 140 kronor från att tidigare ha varit gratis och det är Sven Törnberg kritisk till. – Skulle det nu i Stockholm visa sig att det faktiskt har väldigt negativ effekt på verksamheten så är det ju faktiskt kvinnor som under den tiden har drabbats av att inte komma i tid. Det är olyckligt tycker jag, säger Sven Törnberg,docent och överläkare vid enheten för hälsokontroll och onkologiskt centrum på Karolinska sjukhuset i Solna.
Sara Hägg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".